Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) jatkaa ennen joulua alkanutta susikritiikkiään. Hoskonen on kannellut susista eduskunnan oikeusasiamiehelle toivoen, että tämä tutkii viranomaistoiminnan laillisuuden. Nyt Hoskonen kirjoittaa aiheesta Savon Sanomien mielipidepalstalla.

”Kiistämätön tosiasia on, että susien todellinen määrä on salaisuus, jota Luonnonvarakeskus varjelee kaikin keinoin”, Hoskonen väittää kirjoituksessaan.

”Iso muutos julkisen vallan suhtautumisessa maaseudun ihmisiin on tapahtunut viime vuosina. Se näkyy hyvin Luonnonvarakeskuksen suurpetopolitiikassa. Aikaisemmin susi luokiteltiin suurpedoksi, jonka reviiri on metsissä ja salomailla. Nykyinen linja on, että ihmisen pitää sopeutua susien tuloon talojen pihapiiriin”, Hoskonen syyttää.

”Edustaja Hoskosen väitteet eivät pidä paikkaansa”, kommentoi Luonnonvarakeskus Luken pääjohtaja Johanna Buchert Twitterissä.

”Luken rooliin ei kuulu tehdä petopolitiikkaa vaan tuottaa tietoa politiikan ja kannanhoidon tueksi. Kanta-arvio ja sen pohjana oleva tieto-aineisto on avoimesti saatavilla”, Buchert jatkaa.

”On todella harmillista että suteen liittyen levitetään jatkuvasti virheellistä tietoa”, Buchert myös tviittaa.

Luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä kritisoi Hoskosen kannanottoa.

”Hoskonen heittää bensaa liekkeihin keksimillään susiväitteillä. Tätäkään ympäristökonfliktia ei ratkaista kovapäisellä riidanhaastamisella”, hän tviittaa.

Asian nosti esille metsätutkija Panu Halme, joka pitää Hoskosen kommenttia susien määrän salailusta ”aikamoisena” ympäristövaliokunnan puheenjohtajalta.

Hoskonen sanoi joulukuussa Helsingin Sanomissa, ettei usko Luken susilaskelmia.

”Susilaskelmat ovat täysin paikkansa pitämättömiä. Susia on valtavasti. Joka kylältä on valtava määrä havaintoja riistakameroista. Myös jälkiä on valtavasti”, Hoskonen sanoi.

Luke julkaisee vuosittain susikanta-arvion.

Hoskosen ohella myös keskustalainen maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari on vaatinut toi­mia ”to­tuu­den­mu­kai­sen su­si­kan­ta­las­ken­nan” suo­rit­tamiseksi vielä tänä talvena.

Euroopan unionin tuomioistuin antoi lokakuussa suden kannanhoidollisesta metsästyksestä ennakkoratkaisun, jonka mukaan on suden kannanhoidollinen metsästys mahdollista Suomessa, mutta odotettua tiukemmin ehdoin.

LUE MYÖS: