”Meillä kaikilla on rajoitteita”, huudahti kansanedustaja Susanna Koski (kok.) kohdatessaan useista sairauksista kärsivän pitkäaikaistyöttömän Ylen Kuplat-ohjelmassa.

Kosken esiintyminen ja erityisesti yllä mainittu kommentti ovat aiheuttaneet kuohuntaa sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Oppositiopoliitikko Li Andersson (vas.) katsoo Kosken sanojen kertovan ajattelutavasta, joka on ohjannut Sipilän hallituksen politiikkaa.

Ylen mukaan pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen, 55, sairastaa nivelkipuja aiheuttavaa reumasairautta fibromyalgiaa, keuhkoahtaumatautia, diabetestä sekä kärsii allergioista. Hän liikkuu osin rollaattorin kanssa ja on hakenut työkyvyttömyyseläkettä.

Kansanedustaja Koski kysely kaksikon kohdatessa, mikä auttaisi korkeakoulutettua Tikkasta kohentamaan talouttaan ja saamaan töitä. Koski totesi, että ”köyhyys on aineellista puutetta” ja ”työttömyys lisäarvon puutetta”.

– Työtön ei kykene myymään osaamistaan tai tuottamaan lisäarvoa, joka auttaisi köyhyydestä pois, Koski linjasi.

Anna-Maija Tikkanen vastasi, että tietokone auttaisi – jos olisi työkykyinen.

– Maailma on mahdollisuuksia täynnä niille, jotka kykenevät niitä käyttämään. Mutta sitten jos on rajoitteita [se ei onnistu], Tikkanen huomautti viitaten terveysongelmiin.

– Kaikilla meillä on kuule rajoitteita! Koski huudahti.

Tikkanen totesi keskustelun päätteeksi, että hän tuntee elävänsä tyystin eri maailmassa kuin Koski.

”Ei, meillä kaikilla ei ole samanlaisia rajoitteita”

Oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti some-tileillään kantaa Kosken lausahdukseen.

– Ei, meillä kaikilla ei ole samanlaisia rajoitteita. Ihminen ei voi valita, sairastuuko vai ei, tai mihin perheeseen syntyy. Kansanedustajan kyvyttömyys asettua toimeentulonsa ja terveytensä kamppailevan ihmisen asemaan on todella surullista katsottavaa, mutta kuvastaa valitettavasti miten monet hänen aatetoverinsa eduskunnassa ajattelevat: että köyhyys ja työttömyys on ihmisen oma vika, ja asioita jotka ratkeavat jos vain ottaa itseään "niskasta kiinni", Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Andersson katsoo, että ”tämä ajattelutapa on ohjannut Sipilän hallituksen politiikkaa tällä vaalikaudella”.

– Hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin on uponnut lähes 1,5 miljardia, samalla kun leikkaukset on kohdistettu koulutuksen lisäksi pienituloisten sosiaaliturvaan. Lääkeomavastuita ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on korotettu, perusturvaetuuksien indeksit jäädytetty ja asumistukea heikennetty. Aktiivimalli leikkaa lähes joka toisen suomalaisen työttömän toimeentuloa, ja kohtelee erityisen epäoikeudenmukaisesti juuri heitä, jotka eivät ole täysin työkykyisiä mutta eivät kuitenkaan täytä työkyvyttömyyseläkkeen ehtoja, Andersson ryöpyttää.

– Kun oppositio esittää toimenpiteitä eriarvoisuuden vähentämiseksi, pyrkii hallitus monen median avustuksella tyrmäämään esitykset liian kalliiksi ja epärealistiksi. Yritysten mittaviin verotukiin ja suurituloisten verokevennyksiin voi kyllä aina käyttää rahaa, mutta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen on aina "liian kallista".

Susanna Koski itse kuvaa Tikkasen kanssa käymäänsä keskustelua hyväksi ja korostaa, että lähetettyyn ohjelmaan mahtui keskustelusta vain osa.

– Ensikohtaamisemme oli vilpitön. Tässä tuntien keskustelussa haettiin mm. ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin, ei vain hänen, Koski kirjoittaa Twitterissä.

Alla Anderssonin ja Kosken twiitit sekä Ylen tiivistelmä Kuplat-ohjelmasta.

Lue myös:

Sdp kiristäisi ruuvia uudella verolla: ”Suomessa omistaminen kevyemmin verotettua”

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”