Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo Puheenvuoro-blogissaan saamistaan ”epävirallisista tiedoista”, joiden mukaan pelkästään Nikkelin alueella Venäjän Murmansissa on suuri määrä turvapaikanhakijoita mahdollisesti tulossa Suomeen tai Norjaan.

- Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä henkilöt on nyt kuitenkin päätetty käännyttää ja useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa, Kärnä kirjoittaa.

Kärnä tarkentaa saamiensa tietojen lähdettä bloginsa kommenteissa. Hänen mukaansa arvio on venäläisten viranomaisten suomalaisille viranomaisille ”tavanomaisessa tiedonvaihtomenettelyssä” antama. Kärnä kertoo saaneensa tiedon useammasta lähteestä.

- Lukumäärä ei välttämättä ole tarkka, mutta puhumme joka tapauksessa kymmenistätuhansista ihmisistä, jotka pyrkivät pois Venäjältä, Kärnä kirjoittaa.

Norjaan Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on hiljalleen kasvannut ja Norja onkin ihmetellyt, miksei Venäjältä tulla Suomeen. Kärnän mukaan tilanteessa on kuitenkin tapahtumassa merkittäviä muutoksia. Kärnä huomauttaa, että Norja on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tiukentamassa turvapaikkapolitiikkaansa. Kärnän mukaan tilanteesta on keskusteltu viime viikolla Reykjavikissä pohjoismaiden neuvoston kokouksessa, johon Kärnä osallistui osana Suomen valtuuskuntaa.

- Rajavartiolaitos on jo ilmoittanut, että se on äärimmäisen huolissaan mahdollisesti syntymässä olevasta tilanteesta ja niin olen minäkin. Sisäisen turvallisuutemme resurssit on jo nyt jännitetty äärimmilleen ja mikäli turvapaikanhakijoiden määrä itärajalla lisääntyy entisestään, ei järjestelmä välttämättä enää kestä.

- Mikäli siirtolaisvirrat Venäjältä uhkaavat muuttua hallitsemattomiksi on meidän valmistauduttava myös siihen, että rajajoukkojen reservit kutsutaan palvelukseen, Kärnä kirjoittaa.

- Tilanteen ei saa antaa kärjistyä ulkopoliittiseksi kriisiksi, vaan on yhdessä [Venäjän ja Pohjoismaiden kesken] sovittava, miten tämän uuden käsillä olevan tilanteen kanssa toimitaan, Kärnä linjaa.