Eilisen itsenäisyyspäivän mielenilmauksen seurauksena kansanedustajien keskuudessa vaaditaan nyt kansallissosialististen tunnusten esittämisen kieltämistä.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen kirjoittaa blogissaan, että natsisymboleiden esittämisestä julkisuudessa pitäisi rangaista. Oppositiopuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vaatii tiedotteessaan, että hakaristitunnuksen esittäminen julkisuudessa kielletään.

”Sotiemme veteraanit eivät taistelleet Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta siksi, että hakaristiliput voisivat liehua tänä päivänä itsenäisessä Suomessa. On perusteltua, että Suomessakin ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen asetettaisiin rikoslaissa rangaistavaksi teoksi”, Räsänen kirjoittaa.

LUE LISÄÄ PUHEENVUOROSTA: Joona Räsänen: Natsististen symbolien käyttö rangaistavaksi teoksi

Sekä Räsänen että Östman huomauttavat, että hakaristitunnus on kielletty osassa Euroopan maita.

Östman kysyy eduskuntaan jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, aikooko hallitus kieltää natsien hakaristitunnuksen esittämisen. Räsänen on puolestaan jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa esitetään hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämisen asettamista rangaistavaksi teoksi.

Hakaristilippuja liehui eilen kansallissosialistisessa Kohti vapautta -mielenosoituksessa Helsingissä. Poliisi takavarikoi hakaristiliput kesken mielenosoituksen.

LUE LISÄÄ: Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) linjasivat, että natsiliput eivät kuulu Suomeen.