Keskustan lähtö laajapohjaiseen hallitukseen yhdessä vasemmiston ja vihreiden kanssa joutui vastatuuleen sunnuntaina, kun keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ilmoitti hallitusyhteistyön kelpaavan vain jos syntyy ”Antti Rinteen keskustahallitus”.

Kärnä sanoi sunnuntaina, että puolueen suunta on edelleen kohti oppositiota, vaikka viime päivinä julkisuuteen on tullut myös tietojapuolueen kenttäväen haluista lähteä niin sanottuun kansanrintamahallitukseen sdp:n, vihreiden, rkp:n ja vasemmistoliiton kanssa.

Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies Antti Rinne kävi sunnuntaina tunnustelukeskusteluja kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan johdon kanssa. Keskustan on odotettu päättävän hallitusneuvotteluihin lähdöstä jo tänään, mutta Kärnän kannanotosta voi päätellä, että eduskuntaryhmä ei anna hallitusneuvottelijoille täyttä tukea.

”Ainut keino, jolla keskusta saadaan mukaan hallitukseen on se, että meille tulee Antti Rinteen johtama keskustahallitus. Missään muussa tapauksessa meillä ei ole minkäännäköistä asiaa sinne, vaan me lähdetään oppositioon”, Kärnä sanoi Talouselämälle.

Hänen mukaansa keskusta ei saa tinkiä yhdestäkään kynnyskysymyksestä. Kärnä vaatii, että ”Rinne kierähtää selälleen ja antautuu”.

Muun muassa maakuntauudistus on hänen mukaansa toteutettava Sipilän hallituksen kaavailemalla tavalla siten, että maakuntien hoidettavaksi tulee sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi suurin osa valtionhallinnon alueellisista tehtävistä.

”Minimimaakunta on maakunta, jossa ovat maku I ja maku II:n tehtävät mukana ilman valinnanvapautta, sekä verotusoikeus”, Kärnä ilmoitti.

Maku I ja II olivat kaksi lakipakettia, joilla määriteltiin maakuntien tehtävät Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailemassa sote- ja maakuntauudistuksessa. Uudistuksen kariutuminen kaatoi hallituksen maaliskuussa.

Kärnän mukaan puheenjohtajan vaihtaminen olisi keskustalle tarpeen, jos puolue menee hallitukseen. Nykyinen tilanne on hänen mielestään ”kummallinen ja outo”, kun Sipilä on edelleen puheenjohtaja, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuitenkin vetää hallitusneuvotteluja.

Keskustan eurovaaliehdokas Jouni Kemppainen ehdotti sunnuntaina puolueelle nopeaa puheenjohtajan vaihdosta, jolla Kaikkonen siirtyisi saman tien Sipilän paikalle. Lue lisää: Kova ulostulo keskustasta: ”Kuka ottaa vastuun hallitukseen tai oppositioon menosta?”

Myös Kärnän mukaan Sipilän siirtyminen syrjään olisi paras ratkaisu, ”mikäli hallitusneuvotteluihin lähdetään”. Oppositiojohtajana Sipilä voisi Kärnän mukaan jatkaa syyskuulle, jolloin keskustan puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan.

Kaikkonen vastasi sunnuntaina Kemppaiselle, että ”Sipilällä mennään puoluekokoukseen saakka." Hän ei halunnut kommentoida Kärnän ”spekulaatiota” mitenkään. Kaikkonen on aiemmin arvioinut, että keskusta voisi lähteä hallitukseen vasemmiston kanssa.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina päättämään hallitusneuvottelujen jatkosta. Kaikkosen mukaan eduskuntaryhmän mielipiteitä hallitukseen lähdöstä ei ole kartoitettu, eikä tarkkaa tietoa ole siitä, miten moni kannattaa Kärnän tapaan oppositioon lähtöä.

Myös keskustan puoluehallituksen pitkäaikainen jäsen, kuntaministeri Anu Vehviläinen sanoi sunnuntaina, ettei kukaan ole vielä kysynyt häneltä mielipidettä hallitukseen lähdöstä.

”Eikä minulla ole aiempiin kannanottoihimme mitään lisättävääkään”, Vehviläinen sanoi.

Lue myös:

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Ekonomisti: Kaksi uudistusta näyttää erilaisilta riippuen siitä onko hallituksessa kokoomus vai keskusta

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”