Euroopan rahaliitto EMU tarvitsee takaoven, josta heikko kansantalous voi poistua tarvittaessa. Samalla euromaiden tai EU:n tulisi ottaa käyttöön unionin oma verotus, jolla taattaisiin tulevaisuudessa euron vakaus.

Tätä mieltä on suursijoittaja George Soros, joka puhui eilen talousseminaarissa Wienissä. Soroksen näkemyksistä kertoivat useat uutistoimistot ja talouslehdet, esimerkiksi Bloomberg.

Miljardööri George Soros tunnetaan mittavista valuuttakeinotteluistaan 1980- ja 1990-luvuilla. Hän muun muassa nettosi miljardin Englannin punnan romahduksessa 1990-luvulla ja vauhditti Aasian talouskriisiä saman vuosikymmenen lopulla.

Soroksen liiketoimet uhkasivat myös Suomea 1990-luvun alussa, kun markka päästettiin kellumaan velkavetoisen kasinotalouden jälkeen.

Soroksen mukaan Eurooppaa askarruttava velkakriisi on nimenomaan euron kriisi, ei yksittäisten maiden pankkien kuten euroskeptikot ovat väittäneet.

- Meitä uhkaa talouden romahdus, joka alkaa - sanotaan vaikka - Kreikasta, mutta leviää helposti muuallekin, Soros sanoi.

- Nyt ei ole kehitetty tapaa, jolla jäsenmaa voisi erota eurosta. Tämä on nykytilanteessa todennäköisesti väistämätöntä, Soros viittaa Kreikkaan, jonka hallitus kamppailee auttajamaidensa vaatimien leikkausten kanssa.

Soros ihmettelee, miksi eurojohtajat eivät salli EMU:n hajota tarvittaessa.

Ajan ostajat, väärä suunnitelma

Euromaiden valitsema tapa lainoittaa lisää velkakriisin ajautuneita maita on saanut rankkaa arvostelua ekonomisteilta ympäri maailman. Soros ymmärtää kritiikin.

Suursijoittajan mukaan EU-johtajien tulisi nyt etsiä uusia vaihtoehtoisia tapoja velkakriisin ratkaisemiseksi. Velkakriisi voi nimittäin hänen mielestään johtaa koko unionin hajoamiseen.

- Euro tarvitsee varasuunnitelman, jollaista ei näytä olevan olemassa. EU:n selviäminen on meille kaikille elintärkeää, Soros puhui.

Soroksen oma ratkaisu olisi luoda EU:n yhteinen verotus, esimerkiksi finanssivero, jolla rahoitettaisiin ja päihitettäisiin Suomessakin puhuttanut hedelmät ja hattu -ongelma. Soros ei mainitse viime viikolla keskusteltuja euroalueen yhteisiä joukkovelkakirjoja, niin kutsuttuja eurobondeja.

EU-kriittisten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini käytti heldelmävertausta kevään vaalikeskusteluissa selittääkseen ongelmaa, joka syntyy kun EMU:n vahvoilla pohjoisilla mailla ja heikoilla eteläisillä mailla on käytössään yhteinen valuutta, jonka arvoon rahaliiton jäsenet eivät itse pysty vaikuttamaan.

Miljardööri Soroksen mukaan tämän ongelman ratkaisee ainoastaan se, että koko EMU:n talousjärjestelmän takaa verotusoikeudella varustettu EU-instituutio. Joukko kansallisia pankkeja ei hänen mielestään riitä turvaamaan vakautta euroalueella.