Martti Hetemäen seuraajaehdokkaat rahaministeriön kansliapäälliköksi on julkistettu. Hakijoita on kaikkiaan kuusi, joukossa muun muassa iltapäivänokosistaan ja torkkupeitosta koko kansan tietoisuuteen noussut talousosaaja Juhana Vartiainen.

Vartiainen on pitkän linjan ekonomisti, joka loikkasi sdp:sta kokoomukseen. Hän on moittinut Suomea ay-liikkeen vallasta ja vaatinut rakenneremonttia talouteen.

Vartiaisella (61) on tukku taloustieteellisiä julkaisuja ja kiistatta akateemiset ansionsa. Loikka kokoomukseen voi kuitenkin olla este urahaaveille etenkin, kun oma puolue nököttää oppositiossa.

Sdp ajaa omaa miestään, VM:n kansantalousosaston osastopäällikköä ja talouspolitiikan koordinaattoria Markus Sovalaa (58), mutta eivät ole Sovalankaan mahdollisuudet häävit. Esittelevä ministeri on keskustalainen Mika Lintilä, jonka ykkösvaihtoehto Sovala tuskin on. Lintilän silmään voi hyvinkin osua VM:n nykyinen alivaltiosihteeri Päivi Nerg (61). Tämä maa- ja metsätaloustieteen maisteri hoiti sisäministeriötä pakolaiskriisin aikaan ennen siirtymistään rahaministeriöön. Jos hallinto- ja esimiesosaamista painotetaan, Nerg olisi luonteva valinta.

VM:n sisältä kansliapäällikön tehtävään pyrkii myös rahoitusmarkkinayksikön päällikkö Leena Mörttinen (52). Tohtoritaustainen Mörttinen on ollut monessa mukana. Hän on työskennellyt Nordeassa, Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa ja toiminut elinkeinoelämän edunvalvonnassa EK:ssa ja Perheyritysten liitossa johtotehtävissä.

Mörttinen on talollinen, tosin ei keskustalainen.

Suomen Pankista ministeriöön hakee taloustieteen tohtori Lauri Kajanoja (51). Kajanoja toimii Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajana. Vastuualueena hänellä on kotimainen talouspolitiikka. Kajanoja on työskennellyt myös Euroopan komissiossa ja EKP:ssa. Hän voisi olla ”virallinen valinta”.

”Kelan pääjohtajan posti on vielä täyttämättä.”

Rahaministeriön kansliapäällikön valintaa voivat kuitenkin sekoittaa auki olevat muut valinnat. Kansaneläkelaitoksen Kelan pääjohtajan posti on vielä täyttämättä.

Kelan johtoon valitaan joko Kuntaliiton varatoimitusjohtaja, sdp:n entinen kansanedustaja Hanna Tainio tai HUSin johtaja Lasse Lehtonen.

Lehtosen ohella myös Tainio on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja kaikin osin pätevä Kelan johtoon.

On täysin mahdollista, että nimityksiä on niputettu, vaikka sellaista ei ääneen sanota. Kokoomus sai Sitran, sdp voisi saada Kelan ja keskusta mieleisensä VM:n johtoon.

Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja.