Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tänään tiistaina tuominnut nykyisen kansanedustajan Ari Koposen (ps) rahankeräysrikoksesta. Toisen syytteen lievästä rahankeräysrikoksesta käräjäoikeus hylkäsi vanhentuneena.

Syytteet liittyvät hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toimintaan sellaisena aikana vuonna 2017, jolloin järjestön rahankeräyslupaa ei ollut vielä hyväksytty. Koponen valittiin eduskuntaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Koponen tuomittiin vähän yli tuhannen euron sakkorangaistukseen. Kaksi muuta syytteessä ollutta henkilöä jätettiin tuomitsematta, sillä heidän roolinsa Brother Christmasin toiminnassa oli vähäinen.

Poliisi epäili alun perin asiassa törkeää kirjanpitorikosta, mutta epäilyt lievenivät jo syytteiden nostamisvaiheessa.

Käräjäoikeus toteaa, että Brother Christmasia pyörittänyt Koponen oli tiennyt rahankeräyksen luvanvaraisuudesta, mutta hänelle oli aiemmin voinut syntyä asiasta virheellinen käsitys aiemman mesenaatti.me-sivuston kanssa tehdyn projektin vuoksi. Tähän projektiin liittyvä syyte hylättiin vanhentuneena.

Käräjäoikeuden mukaan Koposen itsensä saama rahallinen hyöty toiminnasta on ollut vähäistä, eikä yhdistyksen rahoja ole todettu menneen muuhun kuin avunsaajille ja toiminnan pyörittämiseen.