Suomen mediassa ”riehuu outo homobuumi”, kirjoittaa keskustan konkarivaikuttaja, sanomalehti Ilkan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen äskettäin julkaistussa kolumnissaan.

Seinäjoen kaupunginvaltuustossa vaikuttava professori Hokkanen haukkuu Ilkan julkaisemassa kirjoituksessaan kotimaista mediaa ”isännöivän ja emännöimän äärisuvaitsevaiston”. Lisäksi hän vaikuttaa antavan kirjoituksessaan tukensa Venäjän kritisoidulle homopropagandalaille.

–Mediassamme riehuu outo homobuumi, sekä kapitalistien että veronmaksajien omistamilla kanavilla. Jos jokin lehti jättää joskus annoksen tarjoamatta, oitis heilahtaa leimakirves: homofobiaa! Hokkanen kirjoittaa.

–Mahtaako Putin olla ihan väärässä suitsiessaan omassa maassaan tällaista?

Mitä tarkoitatte homobuumilla, Kari Hokkanen?

–Sitä, että siitä puhutaan niin hirmuisen paljon ja sitä homoasiaa tulee kaikkialta niin hämmentävän paljon. Mikä tässä nyt yhtäkkiä on niin paljon ruvannut puhuttamaan, kun kuitenkin asia on vanha eikä tässä mielestäni mitään erityisen dramaattista ole sillä sektorilla tapahtunut? Hokkanen selittää.

Hokkasen mukaan homokeskustelu on korostunut erityisesti tänä vuonna kenties tasa-arvoista avioliittolakia ajavan kansalaisaloitteen vuoksi.

–Mediassa enimmäkseen toivottaisiin, että se etenee, Hokkanen arvioi.

”Homobuumi” vaikuttaa negatiiviselta ilmaukselta. Minkälaista haittaa ilmiöstä mielestänne voi olla?

–Eikö se buumi tarkoita vaan sitä, että on yleisesti joku asia pinnalla. En mä sillä sen kummempaa tarkoita, Hokkanen sanoo.

–Ei kai siitä niin haittaakaan ole, mutta se nyt vaan minua ärsyttää ja monia muitakin. Ikään kuin se olisi maailman tärkeimpiä asioita.

Hokkanen korostaa arvostelunsa johtuvan siitä, että seksuaalivähemmistöjen asia hänen mielestään ylikorostuu mediassa.

–Eihän tämä ole mikään iso yhteiskunnallinen kysymys, hän sanoo.

Venäjän homopropagandalain pelätään lisäävän homovihaa ja -vainoa maassa, jossa seksuaalivähemmistöjen asema on ennestäänkin heikko. Annatteko todella tukenne Putinin hallinnon asettamalle laille?

–No joo, se nyt oli paremminkin sellainen [heitto].... Putinhan perustelee sitä nimenomaan sillä, että ei pidä lapsia ja nuoria hämmentää, siinä kai se on se peruste. Venäjä on muutenkin hyvin konservatiivinen maa, Hokkanen sanoo.

Katsotteko seksuaalivähemmistöjen asian esillä pitämisen mediassa mahdollisesti lisäävän homoseksuaalisuutta?

–En usko näin, eiköhän se ole synnynnäistä. Jotain nuorten kokeiluja se voi lisätä, Hokkanen sanoo.

Hokkanen on ollut vuosikymmeniä tärkeä vaikuttaja keskustapuolueessa ja vaikuttanut muun muassa puolueen suuria linjoja vetelevässä puoluehallituksen työvaliokunnassa. Hän arvioi, että puolueessa jaetaan ”aika yleisesti” hänen ihmetyksensä homokeskustelusta.

–Puolueen kantahan on tässä selvä. Avioliitto on miehen ja naisen välinen asia ja muissa suhteissa on muut nimikkeet, Hokkanen sanoo.

Kolumnissaan hän kritisoi mediaa, jonka on hänen mukaansa ”yhä vaikeampi suvaita niitäkään, joiden mielestä avioliitto on naisen ja miehen välinen ja muunlaisille yhdyselämän muodoille on omat nimityksensä”. Hän lisää kuitenkin, että niissä toki kukin eläköön tahtonsa ja taipumustensa mukaan.