Joutsenon vastaanottokeskuksen säilöönottokeskuksessa 7–9 ihmistä on kieltäytynyt ruoasta, kertoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen Ylen uutisille.

Ruoasta kieltäytymällä ihmiset ovat protestoineet säilöönottoa.

Yle ja Etelä-Saimaa kertovat, että Joutsenon vastaanottokeskuksessa yksi säilöön otettu ihminen menehtyi sunnuntaina. Kaakkois-Suomen poliisi tutkii tapausta itsemurhana. Menehtynyt pohjoisafrikkalainen mies odotti säilöönottoyksikössä karkotusta.

Miehellä oli oleskelulupa, mutta hän oli saanut tuomioita Suomessa tehdyistä rikoksista. Säilöön hänet oli otettu, koska miehen epäiltiin vaikeuttavan karkotusta.

Jäppinen kertoo Etelä-Saimaalle, että itsemurhatapaus oli järkyttänyt osaa säilöönottoyksikössä olleista maasta poistoa odottavista ihmisistä. Joutsenon säilöönottoyksikköä on laajennettu tammikuussa ja 67-paikkainen yksikkö on Suomen suurin.

Annettujen karkotuspäätösten määrä on viime vuosina kasvanut. Migrin tilastojen mukaan karkotuspäätöksiä tehtiin vuonna 2015 yhteensä 281, 430 vuonna 2016 ja viime vuonna karkotuspäätöksiä annettiin kaikkiaan 905.