Venäjällä paljastui tällä viikolla omituinen uskonnollinen ryhmä, joka vetäytyi vuosituhannen alussa maan alle. Kultti eli johtajansa Faizrakhman Sattarovin perustamassa ”kalifaatissa” ilman päivänvaloa ja sen yhteydet ympäröivään maailmaan olivat vähäiset.

Ryhmään kuului 27 lasta ja 38 aikuista. Lapset ovat iältään 1-17-vuotiaita, ja osa heistä ei koskaan ollut nähnyt päivänvaloa. Lapset elivät katakombiksi kuvaillussa rakennuksessa, joka ulottui kuusi kerrosta maan alle.

Maanalaisesta ”kalifaatista” ei saanut poistua kuin erikoisluvalla.

Nyt Sattarovia ja kolmea kultin johtajaa syytetään lapsiin kohdistuneesta julmuudesta ja laillisen vallan vastustamisesta. Sattarovin ryhmän maanalainen asuinsija löytyi Kazanin kaupungin läheltä Tatarstanista.

Kultin perustaja Sattarov julisti itsensä 1960-luvulla islamin profeetaksi. Hänen kerrotaan saaneen jumalaisen näyn tarkkailtuaan trollikkabussin, eli johdinauton, johtimista singonnutta kipinää.

Alueen muslimiyhteisö ei koskaan hyväksynyt Sattarovin profeetta-asemaa. Profeettaa kuvaillaan lehdistössä ”harhaiseksi” ja ”vuoteenomaksi”. Hänen onnistui kuitenkin kerätä puolelleen joukon kannattajia.