Hallituksen jo ennestään niukka sote-enemmistö hupenee. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kertoo Ilkalle ja Pohjalaiselle äänestävänsä uudistusta vastaan.

Koski näkee ongelmia sekä aikataulussa että soten sisällössä, kuten julkisen talouden säästöissä ja valinnanvapauden toteutumisessa.

Hallituksen enemmistö on Kosken ilmoituksen johdosta enää 101 kansanedustajaa. Puhemies ei saa äänestää, joten hallituspuolueista äänestyksessä on mukana 104 kansanedustajaa. Yhteensä eduskunnassa on 200 kansanedustajaa.

Aiemmin uudistusta vastaan ovat ilmoittaneet äänestävänsä Elina Lepomäki (kok.) ja eduskuntaan kesäkuussa palaava Paavo Väyrynen, joka syrjäyttää Mikko Kärnän (kesk.). Myös Harry ”Hjallis” Harkimo on antanut erittäin kärjekästä kritiikkiä uudistukselle. Hän ei kuitenkaan ole vielä kertonut lopullista sote-kantaansa.

Harkimo ei ole vielä päättänyt asiasta varmasti, mutta äänestäisi nykytiedoilla esitystä vastaan. Jos Harkimo äänestää vastaan, yksi lisälipeäjä hallituksen riveistä riittäisi kaatamaan soten. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehottikin huhtikuun lopulla ”vastuullisia” oppositioedustajia harkitsemaan soten puolesta äänestämistä. Sipilä on käynyt keskusteluja ainakin Rkp:n kanssa.

Sipilä on ilmoittanut hallituksen kaatuvan, jos sote-uudistus kaatuu. Tämä ei suoraan tarkoittaisi uusia vaaleja. Hän kertoi keväällä, että nimilistoja käydään läpi sote-enemmistön varmistamiseksi ja esimerkiksi sen pohtimiseksi, pitääkö ministerien matkoja keskeyttää äänestyksen takia.

Äänestyksen odotettiin aiemmin olevan jopa kesäkuun alkupuolella, mutta näyttää nyt venyvän heinäkuulle. Sote kamppailee viime metreillään myös todella tiukkojen aikataulupaineiden kanssa ja alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että maakuntavaaleja täytyy lykätä lokakuulta. Perustuslakivaliokunnasta Ilta-Sanomille vuodetun lausuntoluonnoksen mukaan soten valinnanvapautta ei myöskään voisi toteuttaa hallituksen kaavailemassa aikataulussa.

Lue lisää:

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Lue myös:

Nyt se on varmaa: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Kaatuuko hallitus soteen? Lepomäki: ”En pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”

Näkökulma: Unohtakaa Hjallis Harkimo, ison pelin ratkaisee Elina Lepomäki

Hjallis Harkimo haukkuu IL-blogissaan soten: ”Katastrofi – Kokoomus luultavasti häviää vaalit”

Elina Lepomäeltä uusi kova sote-ulostulo: ”Tämä ei ole korvausmallin virhe, vaan ominaisuus”

”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen