Euroopan jalkapalloliitto UEFA on määrännyt Roman Eremenkon kahden vuoden pelikieltoon. Eremenko kärähti Saksassa 14. syyskuuta pelatun Mestareiden liigan ottelun yhteydessä kokaiinista. Kyseisessä 2-2 päättyneessä ottelussa Eremenko teki Bayer Leverkusenia vastaan maalin.

Eremenko oli Suomen jalkapallomaajoukkueen mukana Reykjavikissa 6. lokakuuta, kun tuli yllättäen ilmoitus, että hän ei saa pelata Islantia vastaan. UEFA määräsi Eremenkon väliaikaiseen pelikieltoon.

Eremenkon kärystä ei tuolloin tihkunut lisätietoja. Venäläismediassa uutisoitiin myöhemmin lokakuussa, että kyse olisi ollut kokaiinikärystä, mutta väitettä ei vahvistettu viralliselta taholta ennen marraskuun 18. päivää.

Kokaiini on maailman antidopingjärjestö Wadan kiellettyjen aineiden listalla. Ainetta ei saa käyttää kilpailujen aikana. Monessa valtiossa kokaiinin käyttö on kiellettyä ja sen hallussapidosta voi seurata ehdotonta vankeutta.

Eremenko voi vielä valittaa tuomiostaan, mutta todennäköisesti hän on sivussa pelikentiltä kahden vuoden ajan. Eremenkon ura kansainvälisessä futiksessa saattaa myös olla ohi. Hän on jo 29-vuotias ja huippusopimusta huumeista kärynneelle pelaajalle tuskin tulee, ellei ole Diego Maradona, jonka ura jatkui 1990-luvun alussa vielä kokaiinikäryn jälkeen.

Suomalaiselle jalkapallolle ja Moskovan TsSKA:lle Eremenkon kokaiinikäry on musertava takaisku. Eremenko on ollut kiistatta Suomen paras keskikenttäpelaaja ja hän on myös TsSKA:n parhaita pelaajia.

Suomen jalkapallomaajoukkueen vuosi on ollut murheellinen. Edellisen kerran Suomi hävisi vuoden kaikki ottelunsa 1992.

Eremenkon kokaiinikäry huipentaa suomalaisen jalkapallovuoden surkeudessaan. Se on myös merkittävä takaisku suomalaisen jalkapallon julkisuuskuvalle, vaikka Eremenko toimikin yksin.

Eremenkon käryn järkyttävyysaste on vieläkin kovempi kuin Martti Vainion 1984 ja suomalaishuippuhiihtäjien 2001 dopingkäryissä. Nyt kyse oli merkittävän urheiluidolin käry vahvan huumausaineen käytöstä.