Sosialidemokraatit ei halua vaihtaa hallitustunnustelija Jyrki Kataista (kok.) ennen tiistaita. Puolue ei kuitenkaan halua enää jatkaa neuvotteluita hallituspaikasta Kataisen pöydässä.

SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson vahvistaa Uuden Suomen haastattelussa, että neuvottelut kokoomuksen kanssa kariutuivat veropolitiikkaan. Demarileiri syyttää kariutumisesta kokoomusta, ja kokoomus ei puolestaan huoli demareita enää neuvotteluihin.

Kokoomus ajoi arvonlisäveron korottamista, mikä SDP:n mielestä oli askel tasaverokehityksessä.

- Se, mitä tämä ALV:n korotus olisi tuonut ja miten se olisi käytetty, ei ollut meidän mielestämme sellainen muutos, jonka ihmiset halusivat äänestämällä SDP:tä vaaleissa, Guzenina-Richardson sanoi.

Guzenina-Richardson kertoo, että SDP löi pöytään omat "parametrinsa" keskiviikkona ja tunnustelija Jyrki Katainen hylkäsi ne.

- On valitettavaa, että Katainen teki päätöksen, jonka teki. Meillä oli omat tavoitteemme, ja on olemassa raja, jonka yli tavoitteita ei voinut viedä.

SDP ei ottanut kantaa siihen, minkä puolueiden kanssa Jyrki Kataisen tulisi jatkaa neuvotteluita. Guzenina-Richardsonin mielestä SDP:llä olisi ollut kuitenkin vielä neuvotteluvaraa tavoitteissaan. Nyt Kataisen päätös on kuitenkin tehnyt SDP:n ja kokoomuksen istumisen samaan pöytään täysin mahdottomaksi.

- Se ovi on tänään laitettu Kataisen taholta kiinni tänään.

Samaa mieltä oli myös hallitustunnustelija Katainen:

- Olemme nyt 13 päivää yrittäneet löytää yhteistä säveltä. Kun sitä ei ole löytynyt, en ymmärrä miten sitä voisi löytyä neljäntenätoista päivänä, Katainen sanoi tänään järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

SDP ilmoitti aiemmin, että Kataisella on ensi viikon tiistaihin asti aikaa esittää uusi hallituspohja, joka nauttisi eduskunnan luottamusta. Katainen on kertonut neuvottelevansa vain enemmistöhallituksesta.

- En tiedä, voiko sitä tueksi kutsua, mutta neuvotteluiden pitää mennä säällisessä järjestyksessä. Toivomme, että Katainen pystyy kertomaan tiistaina omat tavoitteensa, Guzenina-Richardson sanoo.

Jyrki Katainen kertoi päivällä jatkavansa nyt neuvotteluja kahden puolueen - keskustan ja perussuomalaisten - kanssa. Hän kuitenkin totesi, että vaalien suurimman voittajan, eli perussuomalaisten, ympärille hallitusta ei voi muodostaa.

- Se on mahdotonta.

Guzenina-Richardson sanoo, että SDP ei halua ottaa kantaa siihen, minkä puolueiden kanssa hallitusneuvotteluita tulisi jatkaa.

- Tämä on Jyrki Kataisen asia.

Varapuheenjohtaja ei halunnut ottaa kantaa tietoihin, joiden mukaan kokoomus olisi vuotanut hallitusneuvotteluiden ajan tietoa keskustalle käsiteltävistä asioista.

Vuodosta kirjoitti esimerkiksi puoluesihteeri Mikael Jungner Facebook-päivityksessään eilen.

- Julkisuudessa on annettu vahvistusta näille tiedoille. Kyse ei ole siitä, mitä minä tiedän tai luulen, Guzenina-Richardson sanoi.

Eduskunnassa on alettu vaatia jo Jyrki Kataisen vaihtamista toiseen hallitustunnustelijaan pitkään jatkuneiden neuvotteluiden vuoksi. Katainen itsekin kuvaili tilannetta vaikeaksi ja täysin uudeksi suomalaisessa politiikassa.

SDP ei kuitenkaan aio vielä tällä viikolla vaatia Kataisen astumista syrjään neuvotteluiden vetäjän paikalta. Guzenina-Richardsonin mukaan SDP on valmis ottamaan vastuun hallitusneuvotteluista, jos tiistai ei tyydytä eduskuntaryhmiä. SDP on eduskunnan toiseksi suurin puolue.

- Maahan on kertakaikkinen pakko saada toimiva hallitus. Ministeriöt eivät voi suunnitella toimiaan, eduskuskunta käy tyhjillä, Guzenina-Richardson kiirehtii.

Hän kuitenkin painottaa, että tiistaina mahdollisesti alkavat uudet hallitusneuvottelut aloitetaan tyhjältä pöydältä. Eero Heinäluoma sanoi tänään Ylelle, että SDP on jo ollut yhteydessä perussuomalaisiin hallituskysymyksessä.