Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan tutkijat alkavat olla väsyneitä karppauskeskustelun sävyyn. Tämä selittää Fogelholmin mielestä Sydänliiton puheenjohtajan, professori Matti Uusituvan rajua kommenttia karppaamisen vaarallisuudesta.

- Tutkijoiden hienotunteisuus ja maltillisuus alkaa pikku hiljaa rakoilla sen takia, että karppauspuolella kielenkäyttö on ollut niin rajua. Paitsi, että on luotu retoriikkaa siitä, että leipä tappaa ja on myrkkyä, keskustelu menee myös henkilökohtaisuuksiin, että tutkijat myrkyttävät ja tappavat, Fogelholm sanoo Uudelle Suomelle.

Fogelholm kertoo saaneensa itsekin syytöksiä "tappajana ja lasten myrkyttäjänä", kun hän on sanonut, että täysjyväleipää pitää syödä.

- Karppaajien luoma kuva esimerkiksi leivästä, että se on myrkkyä, on minusta hirvittävää liioittelua ja mustamaalaamista. Samaten väite siitä, että normaalit ravitsemussuositukset myrkyttävät lapset, on edesvastuutonta puhetta, koska mitään sellaista näyttöä tästä asiasta ei ole.

Matti Uusitupa sanoo tänään Ilta-Sanomien paperilehdessä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus voi alkaa tappaa suomalaisia lähivuosina sydän- ja verisuonitauteihin. Hänen mukaansa karppaus saattaa näkyä sairaustapausten ja jopa kuolemien yleistymisenä.

Fogelholmin mielestä alakarppauksen vieminen äärirajoille voi olla vaarallista. Hän ei pidä suotavana sitä, että ruokavaliosta jätetään kokonaan pois runsaskuituinen leipä ja täysjyväviljavalmisteet ja myös hedelmien syöntiä vähennetään merkittävästi.

- Riskit lisääntyvät myös, jos hiilihydraattien vähentäminen johtaa rasvan laadun heikkenemiseen. Eli jos ei syödä enemmän kalaa ja kasvirasvoja, vaan korvataan hiilihydraatit eläinrasvalla.

- Sanoisin, että liian raju ja väärin toteutettu karppaus lisää kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja tätä kautta kuolleisuuden todennäköisyyttä.

Fogelholmin mukaan pitkäaikaisissa väestötutkimuksissa on todettu johdonmukaisesti, että ihmisillä, jotka saavat paljon kuitua, on pienempi kuolleisuus kuin niillä, jotka saavat vain vähän kuitua.

- Pidän tätä näyttöä väestötutkimuksissa jopa paljon vahvempana kuin vaikkapa rasvan yhteyttä kuolleisuuteen.

Fogelholmin mielestä joistain karppaamisen piirteistä - sokerin ja valkoisen viljan vähentämisestä - voisi olla hyötyä Suomen kansanterveydelle. Hän korostaa, että määrää tärkeämpää on hiilihydraattien ja rasvan laatu.

- Meidän nykyisessä ruokavaliossamme sokerit ja nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat samalla lailla terveysriski kuin tyydyttynyt rasva. Luulen, että meidän kansanterveydellemme olisi hyvä juttu vähentää niitä. Edellytyksenä on, että tilalle tuodaan joko kasvi- ja kalarasvaa tai täysjyväviljavalmisteita, vihanneksia ja hedelmiä, Fogelholm sanoo.

- Karppaaminen on myös tehokas laihdutuskeino.