Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara sanoo, ettei julkisuudessa paljon moitittu asumistuki ole syynä vuokratason nousuun.

–Ei ole, koska toimeentulotuen jäljiltä vuokramarkkinoissa ei ole jäljellä mitään tuhottavaa. Toimeentulotuki on tuhonnut vuokramarkkinat täydellisesti, hän toteaa blogissaan.

Tilastokeskuksen mukaan asuinhuoneistojen vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 1,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 1,6 prosenttia ja muualla maassa 1,8 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,3 prosenttia.

Keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli viime vuonna 13,88 euroa neliöltä koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 18,37 euroa neliöltä ja muualla maassa 11,71 euroa neliöltä. ARA-asuntojen keskineliövuokra oli 11,53 euroa koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra ARA-asunnoissa oli 12,74 euroa ja muualla maassa 10,90 euroa.

Asumistuki ei Osmo Soininvaaran mukaan nosta vuokria siitä yksinkertaisesta syystä, että tuki on käytännössä riippumaton siitä, kuinka korkeaa vuokraa asianomainen maksaa.

–Maksimivuokrat ovat niin matalia, ettei sitä alempia vuokria ole kuin sukulaisten välisissä vuokrasopimuksissa. Jos asumistuki olisi sitä suurempi, mitä korkeampaa vuokraa maksaa, tilanne olisi täysin toinen, hän huomauttaa.

Soininvaara myöntää, että asumistuki lisää vuokranmaksukykyä, mutta siltä osin se ei hänen mukaansa poikkea työmarkkinatuesta tai palkankorotuksesta.

Hän pitää hyvänä Juho Saaren työryhmän taannoista esitystä, jonka mukaan asumisen tukeminen eriytettäisiin toimeentulotuesta ja asumista tuettaisiin vain asumistuen kautta.

–Vaikka asumistuki ei kompensoi korkeampaa vuokraa mitenkään, se kompensoi muuttamista kehyskunnista Pääkaupunkiseudulle ja Espoosta ja Vantaalta Helsinkiin. Tätä Juho Saaren työryhmä siis esittää korjattavaksi. Samasta syystä asumistukimenot eivät ole nousseet sen takia, että vuokrat ovat nousseet. Ne ovat nousseet, koska työttömiä on enemmän ja koska yhä useampi asuu vuokralla. Jukinen talous on hyötynyt tästä muutoksesta, vaikka asumistukimenot ovatkin kasvaneet, koska vuokralla asuminen tuottaa verotuloja joita omistusasuminen ei tuota, Soininvaara kommentoi.

Kokonaan toinen asia hänen mukaansa on, onko järkevää tukea pienipalkkaisten ihmisten työntekoa Helsingissä.

–Jos asumistuki poistettaisiin, he eivät tulisi palkallaan toimeen. Mutta ei se tarkoittaisi, että Helsingissä ei olisi kaupoissa myyjiä eikä perushoitajia sairaaloissa. Se tarkoittaisi, että heille pitäisi maksaa enemmän palkkaa. Samalla se tarkoittaisi, että kovin vinksalleen mennyt aluepoliittinen tasapaino vähän oikenisi.

Soininvaara huomauttaa, että ajatus, että toimeentulotuesta ei maksettaisi asumismenoja ainakaan pitkäaikaisesti ja että omistusasunnon omistamattomuutta kompensoitaisiin koko Helsingin seudulla samoin perustein tarkoittaisi, etteivät köyhät, pienipalkkaiset ja työttömät pystyisi enää asumaan Helsingissä vaan hakeutuisivat seudulla sinne, missä asuminen on halvempaa.

–Näinhän se muissa maissa onkin. Pariisin työväenluokka asuu kaukana Seinen rannasta. Ihan niin järisyttävä tuo ei olisi seurausvaikutuksiltaan kuin ensi luulisi. Jos kymmenet tuhannet yrittäisivät muuttaa kehyskuntiin, vuokraerot tietysti tasoittuisivat.

Juho Saaren työryhmä esittää, että toimenpiteen vaikutusta lievennettäisiin sillä, että sosiaalisen asuntotuotannon osuutta nostettaisiin uustuotannossa kymmenellä prosenttiyksiköllä, eli runsaalla tuhannella asunnolla vuodessa. Tämä vaikuttaisi Soininvaaran mukaan aika hitaasti, jos se ylipäänsä vaikuttaisi lainkaan.

–Se, että asuntokannasta varataan osa sosiaaliseen asuntotuotantoon, hyödyttää tietysti niitä onnekkaita, jotka onnistuvat tällaisen halvan asunnon itselleen saamaan, mutta heikentäisi muiden tilannetta, koska muiden asuminen muuttuisi vastaavasti kalliimmaksi. Suurimpina kärsijöinä olisivat ne epäonniset, jotka juuri ja juuri jäisivät tuetuista asunnoista ulkopuolelle. Heitä odottaisi varma karkotus kauas radan varteen, hän kommentoi.

Lue lisää Juho Saaren työryhmän ehdotuksista:

Odotettu raportti julki: Näin kaikki saadaan Suomessa pärjäämään – lue 22 ehdotusta

Työttömälle ehdotetaan 697 €/kk: Kaikki tuet yhteen perusturvalakiin?

VATTin tutkijat totesivat viime vuonna, että vuokrat eivät ole korkeampia asunnoissa, joihin maksetaan avokätisemmin asumistukea.

Lue myös: Yllättävä tutkimustulos: Asumistuki ei valukaan vuokriin

Toisessa blogikirjoituksessaan Soininvaara esittää Helsinkiin kaupungin omaa vuokra-asuntoyhtiötä, jonka osuus uustuotannosta olisi selvästi suurempi kuin ARA:n nykyinen 20 prosentin osuus.

Lue tarkemmin: Tässäkö ratkaisu vuokraongelmiin? ”Tämä vuokra-asuntoyhtiö tuottaisi huomattavaa voittoa”