Taloyhtiölainoitus ei ole enää mutkatonta, eikä remonttirahoitus varmaa, kertoo Isännöintiliiton Kotitalo.

Sen mukaan viimeistään nyt osakkaiden kannattaa ryhtyä varautumaan uudenlaisen remonttirahoituksen aikaan. Tämä voi tarkoittaa muun muassa henkilökohtaisen lainan ottamista.

Jyväskylän Yrityskonsultit Oy:n isännöitsijällä Anu Heimalalla on kokemusta siitä, kun pankit tarjoavat taloyhtiölle remonttirahoitusta kokonaiset nolla euroa. Vaikka hankkeita supistettaisiin, eivät pankit aina siitäkään huolimatta tarjoa tarvittua summaa, ainakaan kokonaan.

Yksi vaihtoehto remontin rahoittamiseen ovat osakkaiden henkilökohtaiset lainat. Jos osakas maksaa hankeosuutensa pois jo ennen urakkaa, ei osakkaan tarvitse enää myöhemmin osallistua lainannostokuluihin eikä urakan aikaisten korkojen maksuun.

Pahimmillaan osakas voi Heimalan mukaan kuitenkin tulla kyyneleet silmissä kertomaan, ettei pysty maksamaan omaa osuuttaan etukäteen.

"Silloin muistutan, että huolissaan ei tarvitse olla. Ei voida odottaa eikä edellyttää, että kaikki maksaisivat osuutensa heti pois. Vain se on tärkeää, että ne, jotka saavat omaa lainaa tai joilla on varoja, tuntisivat vastuuta kokonaisuudesta. Lisäksi osakas voi niin halutessaan maksaa etukäteen vaikka 25 prosenttia hankeosuudestaan", Heimala kertoo Kotitalolle.

Lue myös:

Pankkien kiristynyt linja selittyy osin sillä, että osakkaiden asuntolainat ovat maailmalla suomalaisten pankkien saaman rahoituksen vakuutena. Asuntovakuudelliset lainat antavat pankeille mahdollisuuden edullisempaan tukkurahoitukseen, koska asunto-osakeyhtiöt rinnastetaan maailmalla kiinteistöihin, Kotitalo kertoo.

Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan, että joulukuussa 2019 asuntoyhteisöjen lainakannan vuosikasvuvauhti oli 8,3 prosenttia, kun vielä tammikuussa 2019 kasvuvauhti oli lähes 12 prosenttia. Lainakanta jopa hieman supistui marraskuusta joulukuuhun 2019 ja oli 34,8 miljardia euroa joulukuun lopussa. Sitä ennen kanta oli kasvanut kuukausitasolla yhtäjaksoisesti kuusi vuotta.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan kotitalouksien vastuulla olevien taloyhtiölainojen määrä on 17,3 miljardia euroa eli noin puolet asuntoyhteisöjen lainakannasta. Taloyhtiölainojen osuus kotitalouksien kokonaislainavelasta on 11 prosenttia.

Lue seuraavaksi: