Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvostelee nykyistä työehtosopimusjärjestelmää kovin sanoin.

”Koko systeemi seisoo tässä mielessä savijaloilla ja kulkee kohti romahdusta, jos sitä ei uudisteta”, hän kirjoittaa blogissaan.

Pentikäisen mukaan työehtosopimusjärjestelmän uudistaminen tulisikin nostaa tulevan liittokierroksen teemaksi. Hän huomauttaa, että jos sopimus ei palvele yrityksen tarpeita, yrityksen on etsittävä vaihtoehtoja.

”Näitä ovat muun muassa ostaminen toisilta yrityksiltä, vuokratyövoima tai muuttaminen maasta.”

Pentikäisen mukaan on olennaista myös etsiä uusia tapoja sopia palkoista.

”Nykymallin hedelmänä Suomessa on lähes maailman jäykin palkanmuodostus, mikä sopii huonosti markkinatalouteen. Pitää luoda järjestelmä, joka ottaa paljon nykyistä paremmin huomioon yrityksen kilpailukyvyn ja tuottavuuskehityksen.”

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pitää Pentikäisen ulostuloa hyvänä.

”Tes-järjestelmämme on sitovassa yksityiskohtaisuudessaan kansainvälisesti ainutlaatuinen ja yksi syy välimerelliseen työttömyyteemme. Työehtosopimukset olisi palautettava alkuperäiseen rooliinsa, vähimmäisehtojen takaajaksi”, hän kirjoittaa Twitterissä.

”Olemme todellinen työttömyyden suurvalta. Keski- ja Pohjois-Euroopan korkein työttömyys”, Vartiainen jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Eurostatin tilastojen mukaan Euroopasta löytyy vain viisi maata, joissa on Suomea korkeampi työttömyys. Ne ovat kaikki Välimeren maita.

Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan kausivaihtelusta puhdistettu työllisyyden trendiluku oli toukokuussa 72,6 prosenttia. Kaikkiaan työllisiä oli toukokuussa 32 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendiluku puolestaan oli 6,6 prosenttia.

Antti Rinteen (sd) hallitus on linjannut keskeiseksi tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin. Yhä harvempi kuitenkin uskoo tavoitteen toteutumiseen.

Lue lisää:

Asiantuntijoilta tyly havainto Suomen tuoreista luvuista: Antti Rinteelle uhkaa tulla ”kuukausittainen päänsärky”

Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

Mikael Pentikäinen vaatii hallitukselta toimia ja nostaa esiin paikallisen sopimisen edistämisen.

”Esimerkiksi noin 50 sopimisen kieltoa pitää poistaa järjestäytymättömiltä yrityksiltä. Ne ovat merkittävä kilpailukyvyn kehittämisen jarru ja asettavat yritykset lain edessä eriarvoiseen asemaan riippuen yrityksen järjestäytymisestä.

Työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän pitää ottaa tämä työlistalleen”, hän sanoo.

Lisää aiheesta:

Yrittäjät: Rinteen ”duunarihallituksella” jopa parempi mahdollisuus onnistua – ”Voisi synnyttää 15000 työpaikkaa”

Teknologiateollisuuden ekonomisti jakoi ”häpeällisen” kuvan suomalaisten yritysten tilanteesta – ”Nykyjärjestelmä mieletön”