Saksan työllisyysluvut ovat koko Euroopan ihailun aihe. Korkean työllisyyden taustalla on kuitenkin eräänlainen työmarkkinoiden vääristymä, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Lehden mukaan lähes viidennes Saksan työssäkäyvistä, noin 7,4 miljoonaa ihmistä, työllistyy niin sanotun ”minityön” avulla. Nämä osa-aikatyöläiset tienaavat korkeintaan 450 euroa kuussa, mutta saavat palkkansa verottomana.

Minityöstä on tullut työnantajien suosima hitti, sillä se pitää palkkakustannukset alhaisina ja mahdollistaa työvoiman maksimoinnin esimerkiksi ruuhka-aikoina. Minityöläisen tuntipalkka on usein vain 5–10 euroa, ja myöskään minityöläisen edut eivät vastaa normaalin työntekijän etuja.

Saksassa asiasta käydään kuumaa keskustelua. Puolustajien mukaan minityö on loistava vaihtoehto esimerkiksi kotiäideille tai -isille, jotka haluavat tehdä vain vähän työtunteja. Kriitikkojen mukaan minityö kasvattaa yhteiskunnan tuloeroja ja jumittaa työmarkkinat.

–Minityö on järjestelty niin, että työnantajat eivät verosyistä halua tehdä näistä työpaikoista vakituisia, ja työntekijät eivät halua tehdä enempää töitä. Se on umpikuja, sanoo Iza-tutkimuslaitoksen varajohtaja Werner Eichhorst WSJ:lle.

Minitöiden oli alun perin tarkoitus toimia ponnahduslautana pysyvään työsuhteeseen, ei jäädä vakituiseksi järjestelyksi.