Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti myöhään lauantai-iltana, että kaikki tehtaat ja yritykset, joiden toiminnot eivät ole elintärkeitä tai muuten kriittisiä yhteiskunnan toiminnan kannalta suljetaan. Käytännössä auki ovat enää ruokakaupat, apteekit sekä pankit ja postit rajoitetusti.

Conten mukaan Italian tilanne on nyt vakavin sitten toisen maailmansodan.

”Meillä ei ole enää vaihtoehtoa. Italian moottori hidastuu, mutta ei pysähdy kokonaan”, Conte sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Lue seuraavaksi:

Italian terveysviranomaiset kertoivat lauantai-iltana, että koronatartunnan saaneita on 42 681. Koronavirus on vaatinut 4 825 ihmisen hengen. Pelkästään lauantai-iltana päättyneellä 24 tunnin jaksolla koronavirus vei 793 ihmisen hengen.

”Seuraavan askeleen ottaminen rajoituksissa oli välttämätöntä. Uudet toimet ovat vakavia ja poikkeuksellisia. Mutta kotiin jäävien tekemä uhraus on hyvin pieni siihen verrattuna, mitä lääkärit, sairaanhoitajat ja turvallisuusviranomaiset tekevät”, pääministeri sanoi.

Italian aluejohtajat ovat kiitelleet uusia rajoituksia sunnuntaiaamuna. Esimerkiksi Lombardiassa ja Campaniassa niitä on vaadittu jo useiden päivien ajan.

”Tämä oli välttämätöntä. Vihdoinkin toimiin ryhdyttiin”, Lombardian presidentti Attilio Fontana kommentoi.

Bolognassa asuva taloustieteen professori Erik Jones muistuttaa, että nyt tilastoissa nähtävät koronaluvut ovat peräisin ajalta ennen liikkumisrajoituksia, jotka tulivat koko Italiassa voimaan tasan kaksi viikkoa sitten.

”793 kuollutta yhden päivän sisällä on silti vaikea selittää. Tämä on kansallinen tragedia ja tilanne muuttuu vielä vakavammaksi, ennen kuin suunta kääntyy”, hän kommentoi Twitterissä.