Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanta puolustusliitto Naton suhteen sai osakseen kritiikkiä Petteri Orpolta (kok) ja Juha Sipilältä (kesk) Helsingin Sanomien vaalitentissä. Myös rkp:n Anna-Maja Henriksson ihmetteli Rinteen kommenttia.

Rinne oli jo viime viikolla MTV:n tentissä sitä mieltä, että Suomea ei välttämättä edes kelpuutettaisi Naton jäseneksi, vaikka Suomi jäsenyyttä hakisi. Rinteen mukaan Suomen ei tule luopua Nato-optiostaan.

”Mutta kun katsoo Yhdysvaltain presidentin toimintaa sääntöperusteisen maailmanjärjestyksen vaakalaudalle saattamisessa, ei voi olla varma miten hän suhtautuisi uusien jäsenten ottamiseen. Tämä se jos mikä on suomettumista, jos ei tästä pysty puhumaan niin kuin asiat on”, Rinne sanoi.

”Käsittämätöntä, että Antti sanoo, että tuskin kelvattaisikaan [Natoon]”, Orpo sanoi.

”Olet Petteri hyvin suomettunut, kun et halua keskustella asiasta”, Rinne syytti.

LUE MYÖS: Sdp:n kannatus putosi alle 20%:n – Antti Rinne: ”Katsotaan miten käy ja kuka on pääministeri”

”Se, mitä Antti sanot, ettei kelvattaisi. Se kaventaa Suomen liikkumavaraa. Sellaista meidän ei itse pitäisi sanoa”, Sipilä kritisoi.

”Molemmilla puolilla istuu suomettuneita tyyppejä”, tokaisi Rinne viitaten Orpoon ja Sipilään.

”Tiedätkö sinä, mitä suomettuminen tarkoittaa?” vastasi Orpo tähän.

LUE MYÖS: Näkökulma: Petteri Orpo jäätyi, kun Antti Rinne hyökkäsi

”Minua huolestuttaa nämä puheet, että itse ajamme itseämme paitsioon. Ei Donald Trump tätä asiaa ratkaise”, Nato-jäsenyyttä kannattavan rkp:n Henriksson sanoi.

Orpon mukaan kokoomuksen kanta on edelleen, että Nato-jäsenyys olisi Suomelle hyvä asia. Orpo totesi kuitenkin, että eduskunnan ja kansan enemmistö ei ole tällä kannalla. Vasemmistoliiton Li Andersson kritisoi kokoomuksen kantaa.

”Kokoomuksella on puoluekanta, jota se ei käytännössä aja. Tässä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Nato-jäsenyyden hakeminen yksiselitteisesti heikentäisi Suomen asemaa. Olisi hyvä, että kaikki puolueet toteaisivat tämän ääneen”, Andersson sanoi.

Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen puolestaan puolusti Rinteen Nato-kommentteja. Väyrysen mielestä Rinne oli täysin oikeassa.

LUE MYÖS:

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Jussi Halla-ahon sanat saatavuusharkinnasta kuumensivat Antti Rinteen ja Li Anderssonin: ”Ei todellakaan!” – ”Miksi Halla-aho toistaa näitä?”

Rinteen ja Orpon väittely kuumeni: ”Sä olet Petteri nyt väärässä” – ”Panin sen silppuriin saman tien”