Perussuomalaisten ajatuspaja keskeyttää kohua herättäneen kirjan julkaisemisen uudelleenarvioinnin ajaksi.

Suomen Perusta -ajatuspaja kertoo asiasta Twitterissä. Pöyristys teoksen sanomasta ehti levitä sosiaalisessa mediassa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kertoi, että julkaisua tutkitaan tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriössä, joka on myöntänyt ajatuspajalle valtionavustuksia.

LUE LISÄÄ:

Jukka Hankamäen teos nimeltä Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä sisältää naisvihamielistä tekstiä. Teos puhuu naisten tyranniasta ja muun muassa seksin pihtaamisongelmasta. Sen mukaan ”sokerideittailu- ja grooming-ilmiöiden yleistyminen johtuu suureksi osaksi naisten omasta pihtauspolitiikasta”.

Groomingilla tarkoitetaan lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin usein sosiaalisen median kautta.

”Suomen Perusta haluaa edistää yhteiskunnallista keskustelua julkaisutoiminnallaan. Ulkopuolisten tekijöiden julkaisut eivät ole sen kannanottoja”, perussuomalaisten ajatuspaja toteaa nyt Twitterissä.

Kansanedustajilta vaatimus perussuomalaisille

Monet kansanedustajat ovat kommentoineet teoksen sanomaa pöyristyneenä Twitterissä. Useampi vaatii perussuomalaisia irtisanoutumaan julkaisusta, esimerkiksi kokoomuksen Saara-Sofia Sirén, joka pitää julkaisua varsin naisvihamielisenä ja asiattomana.

Samaa vaativat vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko ja keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.

”Teksti on täynnä naisvihaa, rasismia ja vähemmistöjen pilkkaa. Veronmaksajien rahoja ei saa käyttää tällaiseen, hyvä että ministeriö selvittää asiaa”, Pitko tviittaa.

”Ajatuspajan naiskäsitys on yksinkertaisen väärä, raukkamainen ja hävettävä. Naisvihamielistä ajattelua pahimmasta päästä! Tasa-arvo on puheiden lisäksi myös tekoja. Toivottavasti (Jussi) Halla-aho ja Ville Tavio irtisanoutuvat tällaisesta naiskuvasta”, Könttä tviittaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kiittää ministeriä selvityksestä.

”Hienoa, että selvitätte. Käsittämätöntä soopaa, eikä voi väittää mitenkään tutkimukseksi”, Multala tviittaa.

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen pitää teoksen ajatuksia pimeinä.

”Ajatuspaja on takonut pimeitä ajatuksia. Tavallaan hyvä, että pimeät ajatukset tuodaan päivänvaloon. Näemme nyt kaikki, millaisesta ihmisiä vastakkainasettelevasta ja eriarvoistavasta merkitysvarannosta puolueen teot kumpuavat. Kovin yllättynyt en ole”, Heikkinen tviittaa.

Näin vastaa perussuomalaiset

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa Twitterissä, että Hankamäen ajatukset ovat hänen omiaan. Tavio kuitenkin aikoo lukea ensin kirjan ja kommentoida lisää vasta sitten.

”En kannata kirjarovioita, joten linkitän kirjan tähän jokaisen arvioitavaksi”, Tavio tviittaa.

Uusi Suomi pyysi asiasta kommenttia puheenjohtaja Jussi Halla-aholta, joka lupasi tiedotteen. Siinä hän kertoo yhdessä varapuheenjohtaja Riikka Purran kanssa, että kirjasta lainattuja katkelmia on liikkunut sosiaalisessa mediassa ja niistä on tullut puolueen johdolle ja edustajille runsaasti kriittistä palautetta.

”Toteamme aluksi, että emme ole lukeneet Hankamäen kirjaa. Puolue ei ennakkotarkasta Suomen Perustan julkaisuja, eikä osallistu julkaisupäätösten tekemiseen. Ajatuspajan julkaisut eivät ole puolueen kannanottoja tai ohjelmia, eikä niitä pidä sellaisina tulkita”, Purra ja Halla-aho toteavat tiedotteessaan.

”Meillä on kokemusta siitä, että perussuomalaisten sanomisia revitellään asiayhteydestään irrotettuna, jolloin viesti hämärtyy. Hankamäen kirjasta lainattujen katkelmien asiayhteys ei tällä hetkellä ole tiedossamme, mutta ensisilmäyksellä herää ajatus, että harkintakyky ja laadunvalvonta ei julkaisuprosessissa ole toiminut toivotulla tavalla. Olemme kehottaneet Suomen Perustaa kiinnittämään asiaan huomiota, ja puolue käy ajatuspajan kanssa keskustelua siitä, miten perussuomalaisten tavoitteiden kannalta haitallisilta kohuilta voidaan välttyä.”

”Suomen perusta on julkaissut useita ensiluokkaisia tutkimuksia ja puheenvuoroja maahanmuuttoon, ilmastopolitiikkaan, eurooppalaiseen integraatioon ja muihin perussuomalaisille tärkeisiin teemoihin liittyen. Toivomme, että se vaalii uskottavuuttaan kiinnittämällä suurta huomiota julkaisujensa laatuun.”

Kohua herättänyt kirja julkistettiin maanantaina perussuomalaisten järjestämällä tuumaustunnilla, jonka avasi puheenjohtaja Halla-aho.