”Tavalliselle kadun tallaajalle tätä on lähes mahdoton ymmärtää”, sanoi presidentti Sauli Niinistö vieressään Venäjän presidentti Vladimir Putin Arkangelin arktisessa konferenssissa maaliskuussa.

Niinistö puhui koko maailmaa koskettavasta ongelmasta: mustasta hiilestä, joka lämmittää arktista aluetta ja siten maapallon ilmastoa, sekä sen päälähteestä eli niin sanotusta soihduttamisesta. Soihduttaminen tarkoittaa ylijäämäkaasun polttamista savuna ilmaan tuotantopaikalla. Juuri tätä tuhlausta Niinistö pitää maallikolle käsittämättömänä, kuten hän totesi nostaessaan soihdutuksen uudelleen esille toukokuun alussa Suomen aloitellessa Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Maailman ja etenkin arktisen alueen suurin kaasutuhlari eli soihduttaja on Venäjä. Tässä suhteessa Niinistön avauksen voi nähdä myös kritiikkinä nimenomaan arktiselle kumppanille Venäjälle.

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen katsoo, että kyse ei niinkään ole Venäjän yksilöimisestä kritiikin kohteeksi, koska soihduttamista tapahtuu eri puolilla maailmaa.

– Siinä penätään myös meidän omaa vastuutamme, koska me olemme venäläisen energian kuluttajia. Siten on myös meidän oikeutemme ja velvollisuutemme edistää ympäristövastuuta näiden hyödykeketjujen varrella, Tynkkynen sanoo Uudelle Suomelle.

Tynkkynen pitää kuitenkin Niinistön avausta rohkeana, onhan arktisen alueen musta hiili suurelta osin ”Venäjän öljyteollisuuden jalanjälki”.

– Ilman muuta. Ja näin pitääkin toimia. Meillä on ollut arktisen yhteistyön agendan keskiössä ympäristökysymykset, ja on ihan oikein, että nostetaan kissa pöydälle, jos ajatellaan että tämä on keskeinen ongelma, Tynkkynen kehuu.

– Se on Suomelta johdonmukaista, jos tämä sama agenda säilyy huolimatta siitä, että meillä on neuvostossa Trumpin hallinnon edustajat, jotka suhtautuvat ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen kriittisesti. Ja samaa näkemystä löytyy Venäjältä.

Niinistön ja Suomen asema neuvoston puheenjohtajana onkin mielenkiintoinen huomioiden valittu agenda. Kuten Tynkkynen sanoo, Arktisen neuvoston molempia suurimpia jäsenmaita eli USA:ta ja Venäjää johtavat presidentit, jotka pitkälti kiistävät ihmisen roolin ilmastonmuutoksen aiheuttajana.

– Putin ja Trump ovat nyttemmin lausuneet hyvin samansuuntaisesti ilmastonmuutoksesta – ettei se olisikaan ihmisten aiheuttamaa. Tästä joutuu päättelemään, että on vähintään haastavaa pitää aihetta yllä arktisessa neuvostossa, Niinistö kirjoittaa itsekin.

Ilmastopolitiikan ujuttamista skeptikoille

Toisaalta Tynkkynen katsoo, että tätä taustaa vasten Niinistön päätös tarttua juuri soihduttamiseen on hyvin looginen. Kyseessä on konkreettinen teema, jonka ratkaisua voidaan edistää ”vaikka ei suoranaisesti puhuttaisi ilmastopolitiikasta mitään”, Tynkkynen sanoo.

– Pragmaattisesti lähestyen tässä voidaan edistää vaikkapa energiatehokkuutta, mutta samalla ns. vahingossa edistetään ilmastonmuutoksen vastaista taistelua – on ilmastonmuutoksesta sitten mitä mieltä tahansa. Eli siinä mielessä lähtökohta on hyvä, professori sanoo.

– Niinistö yrittää pragmaattisesti katsoa mahdollisuuksia yhdistää taloutta ja ympäristöä.

Maailmassa soihdutettiin vuonna 2015 lähes 150 miljardia kuutiometriä kaasua taivaan tuuliin. Venäjän osuus soihdutuksesta oli vielä kymmenen vuotta sitten 50 miljardia kuutiota, Tynkkynen kertoo, mutta nykyisin enää noin 30 miljardia.

Muutokseen ei Tynkkysen mukaan johtanut Venäjän oheiskaasuohjelma vaan sähköreformi, joka pakotti venäläiset öljy-yhtiöt säästöihin ja sai ne aloittamaan sähkön tuottamisen oheiskaasusta minivoimalaitoksilla. Tämä kutisti kaasun tuhlausta, mutta loppuhukkaa ei Tynkkysen mukaan kitketä yhtä helposti. Kyse on teknisten investointien kuten puhdistuslaitteiden hinnasta, mutta myös venäläisten öljy-yhtiöiden vaikeuksista saada oheiskaasua valtakunnan kaasuverkkoon.

Presidentti Niinistö on arvellut, että mustan hiilen ja soihduttamisen torjunnassa saattaisi löytyä ”neutraalia tilaa”, koska näiden päästölähteiden torjuminen ”ei puutu taloudellista hyväksikäyttöä tavoittelevien intresseihin” vaan päinvastoin laitosten uudistaminen luo toimeliaisuutta.

– Venäjällä tuskin on mitään sitä vastaan, että yhteistyössä ryhdyttäisiin parantamaan siellä olevien laitosten kuntoa ja energiatehokkuutta, se merkitsee myös taloudellista etua pidemmän päälle. Samalla Venäjä saisi aikaan kansainvälistä yhteistyötä, jota se pakotteiden aikana arvostaa, vaikkei pakotteita mitenkään purettaisi, Niinistö kirjoitti taannoin.

Tynkkynen toteaa, että ”Niinistö tietysti omasta näkökulmastaan tulkitsee, että siinä on pelkästään hyötyjä Venäjälle”. Hän itse katsoo, että kun huomio tällä tavoin kiinnitetään energianlähteiden ja energiavirtojen ympäristökysymyksiin sekä kokonaiskustannuksiin – ympäristöhaitat huomioiden – edistetään samalla siirtymää fossiilisesta energiasta vähähiilisempiin vaihtoehtoihin.

– Kun aletaan saada enemmän tietoa siitä, millä aidoilla kustannuksilla meidän energiamme ja meidän automme bensa tuotetaan, se lisää painetta ottaa myös nämä sivukustannukset öljyn hintaan. Ja tämä on mekanismi, minkä pitäisi johtaa siirtymää fossiilisen energian jälkeiseen maailmaan, Tynkkynen selittää.

Niinistö totesi Arkangelissa, että mustan hiilen ongelman ratkaisemiseen tarvittava teknologia ja taitotieto on olemassa. Tätä osaamista sattuu löytymään myös Suomesta, sillä perinteisen puhdistusteknologian lisäksi Wärtsilältä löytyy minivoimalaitoksia oheiskaasun hyödyntämiseen. Tosin samankaltaista teknologiaa löytyy myös Venäjältä.

– Wärtsilä on yksi, joka pystyy tähän ongelmaan tarjoamaan ratkaisuja, Tynkkynen sanoo.

”Noen salakavalaan vaaraan on viimein herätty”

Tasavallan presidentin aloitteellisuus mustan hiilen asiassa on ilahduttanut myös muita tutkijoita. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Meri Ruppel kirjoitti äskettäin artikkelissaan, että ”noen salakavalaan vaaraan on viimein herätty laajemminkin”, tarkoittaen Niinistön Arkangelin-puhetta.

– Aihe on äärimmäisen ajankohtainen, sillä venäläinen kaasuyhtiö Gazprom on käynnistänyt Yamal megaproject -nimisen hankkeen, jossa arktisella alueella sijaitsevalla Jamalin niemimaalla moninkertaistetaan maakaasun tuotanto seuraavina vuosina, Ruppel kertoi.

– On huojentavaa, että noki nostetaan voimakkaasti esiin arktisen alueen ilmaston lämmittäjänä esimerkiksi presidentti Niinistön ja Arktisen neuvoston toimesta.

Ruppel kirjoittaa, että ylijäämäkaasun poltto on yleisesti usein varotoimenpide, koska kaasu purkautuu maasta hallitsemattomasti, mutta Venäjällä sitä tehdään porauskenttien puutteellisen teknologian ja infrastruktuurin vuoksi.

– Toisin sanoen soihdutus Venäjällä on usein seurausta välinpitämättömyydestä: Venäjä johtaa kirkkaasti maailman soihdutustilastoja. Sen sijaan esimerkiksi Norjassa soihdutus ollaan voitu lopettaa lähestulkoon kokonaan modernin teknologian avulla, Ruppel kertoo.

LUE MYÖS:

Trumpilta shokkikäännös: ”Nyt oikeasti huolestuttaa mihin USA menee”

Presidentti Niinistö huomauttaa: ”Totesin Trumpille, että tällainenkin ajatus Suomella on”