Suomen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoittaa arvostetun talouslehden Financial Timesin haastattelussa seuraavasta taantumasta. Kataisen mielestä Euroopan valtiovarainministerit eivät ole edistyneet tarpeeksi elvytyspolitiikasta irtautumisen suunnittelussa.

- Meidän täytyy olla valmistautuneita seuraavaan taantumaan - joka saattaa tulla seuraavien parin vuoden päästä. Jos emme ole panneet toimeen irtautumissuunnitelmaa ja tulee talouden alamäki, emme pysty vastaamaan haasteeseen. Sen takia meidän on kiireesti ryhdyttävä keskustelemaan irtautumissuunnitelmista, Katainen jyrähtää.

Irtautumissuunnitelmista on Kataisen mukaan kiinni koko Euroopan hyvinvointiyhteiskuntien ja kilpailukyvyn tulevaisuus. Kataisen mukaan tulevina vuosina talouden elpyessä joudutaan tekemään kipeitä ratkaisuja.

Katainen ei ole optimistinen Suomen talouden elpymisestä. Suomen vientirakenteen takia Suomen talous elpyy hitaammin kuin muut, Katainen sanoo. Valtiovarainministerin mukaan Suomessa joudutaan hetkellisesti nostamaan joitain veroja, kun talous taas alkaa kasvaa, ja vähintäänkin jäädyttää menoja.

"Sokeri verolle"

Katainen on myös kiinnostunut eurooppalaisen veropolitiikan yhtenäistämisestä. Kataista kiehtoo esimerkiksi Tanskan malli, jossa rasvaisia ja energiapitoisia ruokia verotetaan enemmän.

- Yritämme löytää keinoa verottaa sokeria.

Katainen tähtää myös uusiin hiilidioksidipäästöjen veroihin.