Euroalueen kyky reagoida eurokriisin mahdolliseen kärjistymiseen on selvästi aiempaa parempi, arvioi Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Kauppalehdelle.

Kataisen mukaan akuuttia tilannetta Italiassa ei nyt kommentoida, sillä se ei edesauta positiivista kehitystä.

Italiassa poliittinen tilanne on kiristymässä ja herättää huolta markkinoilla. Tiistaina herättiin Italiaa koskevaan vakavaan luottamuspulaan. Liikkeet maan velkakirjojen koroissa olivat päiväkohtaisesti rajuimpia sitten vuoden 1992. Lue lisää: Tekeekö eurokriisi paluun? Italian korot jyrkässä nousussa – sijoittajat helisemässä

Pelot Italian euroerosta nousivat pintaan, kun maan presidentti Sergio Mattarella käytti sunnuntaina veto-oikeuttaan ja esti eurokriittisen Paolo Savonan nimityksen maan valtiovarainministeriksi ja kaatoi näin hallitusneuvottelut. Mattarella esitti uudeksi hallituksen muodostajaksi kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entistä johtajaa Carlo Cottarellia. Vaalivoittajat Viiden tähden liike ja Liiga ovat ilmoittaneet, että ne kaatavat Cottarellin nimityksen maan parlamentissa. Ennenaikaiset vaalit pidetään todennäköisesti syyskuussa.

Kataisen mukaan euroalueen kyky reagoida eurokriisin mahdolliseen kärjistymiseen on selvästi aiempaa parempi muun muassa vakausmekanismin johdosta. Toinen kysymys on kuitenkin se, ovatko rakenteet riittävät ja voidaanko niitä käyttää.

Kriisin välttäminen Italiassa ja muualla euroalueella on lopulta kiinni jäsenmaiden tahtotilasta.

–Kaikki lähtee jäsenmaan päättäväisyydestä ja toimintakyvystä, Katainen sanoi Kauppalehdelle.

Lue koko haastattelu Kauppalehdestä

Lue myös:

Italian tilannetta verrataan jo Kreikan kriisiin – Ylellä varoitus myös Suomelle

Italian presidentti nimesi uuden hallitustunnustelijan – Vaalivoittajat tyrmäsivät heti

Italian presidenttiä vaaditaan virkasyytteeseen – Hallitusneuvottelut nurin