Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kehottaa pankkeja luotottamaan yrityksiä rohkeammin. Vaikka Katainen toivookin lainahanojen aukenemista, Suomen mahdollinen talouskasvu tulee perustumaan lähitulevaisuudessa entistä enemmän kotitalouksien kulutukseen.

Katainen sanoi kokoomuksen puoluevaltuustossa lauantaina, että vakavaraisten pankkien tulee yhdessä katsoa yhteiskunnan etua ja myöntää lainoja vakavaraisille suomalaisyrityksille.

Katainen muistutti, että valtiovalta on jo tehnyt kaikkensa turvatakseen pankkien toiminnan. Yritysten lainansaannista voi kehittyä vakava ongelma, ellei hanoja saada auki. Yrityskentältä on Kataisen mukaan jo kiirinyt huolestuttavia tietoja vaikeuksista saada rahoitusta.

–Toivoisin, että pankit keskustelisivat Suomen tilasta ja katsoisivat, mikä tulevaisuus on ja mitkä ovat talouden suurimmat huolenaiheet ja toimisivat sitten yhdessä siten, ettei työttömyys lähde kasvamaan vain siksi, että vakavaraisista pankeista ei saa rahaa vakavaraisille, kasvua hakeville suomalaisille yrityksille. Siinä ei ole mitään järkeä, Katainen huolehti.

Katainen sanoi aikovansa keskustella muutaman pankin kanssa ensi viikolla, mutta ei ollut kuitenkaan aikeissa itse kutsua koolle mitään suurkokousta. Hänen mielestään pankit voisivat esimerkiksi sopia keskenään, että kaikki ottavat valtion tarjoamat takaukset pankkien väliselle luotonannolle, jos niitä tarvitaan.

Yleisnäkymä taloudessa on Kataisen mukaan selvästi laskeva, mutta vielä ei tiedetä kuinka pitkään tai kuinka syvälle painutaan. Tärkeintä on pitää tulevan kasvun ainekset koossa ja lieventää taantuman vaikutuksia vaipumatta ylimääräiseen synkistelyyn.

–Yleensä saa fiksun maineen sillä, että on hirveän pessimistinen, varsinkin jos on valtiovarainministeri, Katainen heitti.

Kataisella oli terveiset myös kotitalouksille. Kun ensi vuonna ostovoima on palkankorotusten, veroalennusten ja alhaisen inflaation johdosta nousemassa 3,5 prosenttia, olisi syytä ohjata kulutusta kotimaisen työllisyyden tukemiseen. Lisää vauhtia antaa kotitalousvähennyksen nosto kolmeentuhanteen euroon ja rajoitusten karsiminen.

–Haluaisin antaa selkeän viestin suomalaisille: minä koen, että on isänmaallista, että kasvavasta ostovoimasta osa käytetään suomalaisen työpanoksen ostamiseen, Katainen julisti.

Hän totesi, että kotitalouksien kulutuksen varaan jää lähiaikoina suurempi osa talouskasvusta, kun vientimarkkinoiden veto heikkenee. Hallitus tekee osansa ensi viikolla täydentäessään budjettia. Katainen vakuutti, että budjetista tulee hyvin elvyttävä.

Ostovoimaa tuetaan veroalennuksilla ja työllisyyttä tukemalla sekä tukemalla vuokra-asuntotuotantoa ja yritysten lainansaantia.