Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) selittää Ilta-Sanomien haastattelussa, miksi Kreikan kauheaa taloustilannetta ei huomattu aiemmin.

- Olen yhtä vihainen kuin moni muukin siitä, että meitä on huijattu, Katainen sanoo lehdelle.

Katainen huomauttaa, että Kreikka on toimittanut tietoisesti vääriä taloustietoja EU:lle.

- Kun huiputus on ollut niin järjestelmällistä, sitä ei ole havaittu, hän selittää.

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät myöhään sunnuntai-iltana Brysselissä sopuun Kreikalle annettavan lainapaketin suuruudesta.

Euromaat lupautuivat lainaamaan Kreikalle 80 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana, minkä lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lainaa euroalueen ongelmamaalle 30 miljardia.

Suomen osuus euromaiden lainapotista on vajaat kaksi prosenttia eli lähes 1,5 miljardia euroa.

Kataisen (kok.) mukaan Suomen hallitus antaa maanantaina eduskunnalle lisäbudjettiesityksen Kreikka-lainan ottamiseksi. Hän uskoo, että eduskunta hyväksyy lisäbudjettiesityksen.

-En suosittelisi tätä lainapakettia, jos tietäisin että toinen vaihtoehto olisi parempi. Mutta tiedän, että se toinen vaihtoehto on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja työllisyyden kannalta huomattavasti huonompi, Katainen sanoi eilen Brysselissä.

Kataisen mukaan Kreikka on eräänlainen "valtiollinen Lehman Brothers", jonka kaatuminen voisi syöstä Euroopan talouden samanlaiseen kurimukseen kuin amerikkalaispankin kaatuminen syöksi maailmantalouden syksyllä 2008.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pamautti eilen Uuden Suomen haastattelussa, ettei Suomi tule saamaan koskaan lainarahoja takaisin, minkä vuoksi pantiksi olisi saatava Rodoksen saari.

Toinen meppi, Liisa Jaakonsaari (sd.), puolestaan uskoo EU:n mahdolisuuksiin hoitaa Kreikan ongelma.

- Timo Soinin hymy on varmasti entistäkin leveämpi. Missä EU, siellä ongelma, kun todellisuutta kuvaisi paremminkin: Missä EU, siellä on mahdollisuus ratkaista ongelma, Jaakonsaari kirjoittaa blogissaan.

Onnistuuko EU pelastamaan Kreikan konkurssilta? Vastaa täällä.