Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan rahoitusmarkkinoiden varainsiirtojen verottaminen voi olla tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto palkkatulojen verottamiselle.

Katainen sanoo odottavansa suurella mielenkiinnolla EU-komission tekeillä olevaa selvitystä varainsiirtojen verottamisesta.

–Jos löytyisi tapa verottaa varojen siirtelyä ilman että siitä olisi sanottavaa haittaa luoton saantiin tai sen hintaan, se voi olla jopa parempi verotuksen kohde kuin palkan verottaminen, Katainen sanoi Brysselissä EU:n valtiovarainministerien kokouksessa.

Varainsiirrot olisivat Kataisen mukaan palkkatuloa parempi verotuksen kohde, koska palkkaverotuksen nostaminen vaikuttaa kielteisesti talouskasvuun ja työllisyyteen.

Kataisen mukaan keskustelu varainsiirtojen verottamisesta kaipaa selkiyttämistä, sillä edelleen on epäselvää, mitä tarkalleen ottaen verotettaisiin ja mitä vaikutuksia sillä olisi.

Katainen muistuttaa, että rahoitusmarkkinoiden varainsiirtoveroista saadut kokemukset eivät ole kaikkialla olleet myönteisiä. Ruotsissa verosta luovuttiin ja Britanniassa puolestaan ammattisijoittajat ovat opetelleet kiertämään sitä.