Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) idea ydinvoiman reippaasta lisärakentamisesta Suomeen saa laajan tyrmäyksen. Myös kolmen uuden ydinvoimalan puolustajia löytyy.

Rankimmin Kataisen haukkuu professori Peter Lund Teknillisestä korkeakoulusta.

- Ei missään muissa kehittyneissä maissa katsota näin peruutuspeiliin. USA:ssa, Aasiassa ja muualla Euroopassa satsataan valtavasti uuteen energiateknologiaan, Lund huomauttaa Kauppalehdessä.

Lundin mielestä Suomi ajaa vain raskaan teollisuuden etua ja sivuuttaa maailmanlaajuisen energiavallankumouksen.Katainen perustelee, että halpa sähkö olisi yhä tärkeämpi kilpailutekijä teollisuudelle.

- Ne ovat banaanivaltioita, jotka satsaavat halpoihin raaka-aineisiin. Kehittyneet maat satsaavat osaamiseen ja innovaatioihin. Ei mikään maa ole löytänyt pysyvää runsaudensarvea halvasta energiasta, Lund sivaltaa.

Myös ministeritasolla Kataisen avausta ihmetellään. Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) pitää ajatusta näin kovasta energiantarpeesta yliammuttuna ja myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) hämmästelee, mihin tarvitaan uutta ydinvoimalalupaa ennen vuotta 2020.

Europarlamentista eläkkeelle jäänyt oikean laidan demari Lasse Lehtinen sen sijaan kannattaa Kataisen ideaa.- Mielestäni asiassa ei tarvitse poliittista harkintaa, antaa markkinoiden hoitaa. Veronmaksajien fyrkkaa ei tarvita. Kyse on työpaikoista, Lehtinen sanoo Iltalehdelle.

Lehtinen toppuuttelee ydinjätteen loppusijoitusongelmaa.

- Kun ollaan asiaa vastaan, mikä tahansa argumentti käy: Olkiluotoon mahtuu tavaraa: suomalainen peruskallio on paras paikka polttoaineelle.