–Elämässä kaikki on mahdollista, totesi SDP:n Jutta Urpilainen tänään tyhjentävästi sen jälkeen, kun niin sanottu sixpack päätti lähteä Säätytalolle hallitusneuvotteluihin toisen kerran. Tupla-sixpack eli mäyräkoirahallitus syntynee pakon edessä nopeasti.

Urpilaisen lause oli vastaus kysymykseen, voiko kokoomuksen ja SDP:n toinen yritys enää kaatua. Vastaus kuvaa tiedotustilaisuuden yleistä tunnelmaa: puoluekuusikon johtajat vaikuttivat niin tyytyväisiltä kuin voi vaikuttaa tehtyään vaikean ratkaisun, jolle ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoja. Jotain muuta kokoonpanoa olisi yritetty, jos se vain olisi ollut mahdollista – jopa perussuomalaisten erivapauksia.

Liiallista innostusta ei näkynyt kasvoilla eikä kuulunut puheissa. Hallitus on saatava kasaan nopeasti.

–Kyllä tuonne neuvotteluihin mennään sillä mielellä, että sieltä myöskin tuloksia saadaan ja maahan saadaan enemmistöhallitus mahdollisimman nopeasti, jatkoi Urpilainen.

Hän totesi suuntaavansa Säätytalolle ”rauhallisin mielin, mutta myöskin velvollisuudentuntoisena ja vastuullisena”.

–Tää viimeinen viikko ei varmaan kenellekään ollut kovin helppo, koska neuvottelut on kertaalleen kariutunut ja sen on jättänyt oman jälkensä myöskin puolueiden välisiin suhteisiin, sanoi Urpilainen avoimesti.

Neuvottelujen aikataulu on tiukka, vaikka pohjalla onkin 13 päivän neuvottelut: Katainen haluaa hallituksen pystyyn ensi perjantaihin mennessä. Silti Katainen ja Urpilainen myönsivät, tai väittivät, ettei hankalista verokysymyksistä kuten arvonlisäverosta ole edelleenkään sovittu puolueiden välillä.

Kokoomus haluaisi nostaa arvonlisäveroa, mutta SDP vastustaa sitä ALV:n tasaveroluonteen vuoksi.

–SDP vastustaa yhä tasaverokehitystä, sanoi Urpilainen vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tukemana.

Urpilainen kertoi viime päivien keskustelujen Jyrki Kataisen kanssa lisänneen keskinäistä luottamusta ja vakuuttaneen hänet siitä, että yhteisymmärrys on mahdollista saavuttaa. Hän kiisti, että SDP:n neuvotteluasema olisi kohentunut välirikon aikana, eikä suostunut kommentoimaan, millaisia ehtoja SDP asetti neuvottelupöytään paluulle.

Urpilainen totesi kuitenkin uskovansa, että kuusikon voimin voidaan saada kasaan sosiaalisesti oikeudenmukainen hallitusohjelma ja veropolitiikka.

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki vakuutti tiedotustilaisuuden jälkeen luottavansa hallituksen syntyyn. Hän uskoi suurten puolueiden väliaikaisen etääntymisen saaneen puolueet havahtumaan siihen, että vain kuusikon voimin hallitus voi syntyä.

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen kuvasi Jyrki Kataisen tavoin, että kaikki kivet ja kannot oli käännetty ennen päätöstä kuusikon paluusta.

–Kaikki vaihtoehdot on käyty läpi, Räsänen kuvasi.