Katalaaneja juhlimassa Katalonian aukiolla Barcelonassa.Kuva: All Over Press / EPA

Katalonian itsehallintoalueen johtaja Carles Puigdemont katsoo, että Katalonia on voittanut kansanäänestyksellään oikeuden perustaa oman valtion. BBC:n mukaan Puigdemont väläyttää yksipuolisen itsenäistymisilmoituksen jättämistä.

Katalaaniviranomaisten mukaan 90 prosenttia äänestäjistä kannatti itsenäistymistä sunnuntain äänestyksessä, jossa vain 42 prosenttia äänioikeutetuista käytti äänensä. Tätä selittää Espanjan keskushallinnon pyrkimys estää äänestyksen järjestäminen ja äänestäjiin kohdistunut poliisin väkivaltainenkin toiminta. Satoja ihmisiä loukkaantui poliisin estäessä äänestäjiä pääsemästä äänestyspaikoille.

Espanjan perustuslakituomioistuin on julistanut äänestyksen laittomaksi ja pääministeri Mariano Rajoy kiistää äänestyksen ylipäänsä tapahtuneen. Katalaanijohtaja Puigdemont on eri mieltä.

– Tämän toivon ja kärsimyksen päivän myötä Katalonian asukkaat ovat ansainneet oikeuden itsenäiseen valtioon tasavallan muodossa, Puigdemont sanoi televisiolausunnossaan.

Katalonian hallitus tulee lähipäivinä toimittamaan äänestystuloksen Katalonian parlamenttiin, jotta se Puigdemontin sanoin ”voi toimia kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti”. Yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jättämisen seuraukset ovat epäselvät keskushallinnon kiistäessä Katalonian irtautumisoikeuden. Katalonian irtautumisella ei oletettavasti ole myöskään EU-maiden tukea.

Puigdemontin mukaan sunnuntain väkivalta on häpeällinen hetki Espanjan historiassa. Hänen mukaansa Euroopan unioni ei voi sulkea silmiään Katalonian tapahtumilta.

Pääministeri Rajoy katsoo keskushallinnon turvanneen laillisen vallan, demokratian ja järjestyksen säilymisen Espanjassa.

Lue myös: Kaaos puhkesi, verikuvat leviävät – lappilaispoliitikko: Jos Katalonia sanoo ”kyllä”, Suomen on tunnustettava itsenäisyys