Noin 300 000 suomalaista on lopettanut Facebookin aktiivisen käyttämisen huhtikuun jälkeen. Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä kertoo blogissaan ottaneensa talteen huhtikuussa palvelun käyttäjämäärätilastot.

Kauppalehden mukaan Pönkä halusi nähdä, miten Facebookin ongelmat yksityisyyden suojaamisessa tulisivat vaikuttamaan käyttäjämääriin.

Elokuussa käyttäjiä oli siis 300 000 vähemmän. Facebookilla on nyt noin 2,9 miljoonaa suomalaista käyttäjää kuukaudessa.

"Asia voidaan ilmaista myös niin, että niistä 3,2 miljoonasta suomalaisesta, jotka käyttivät Facebookia vielä huhtikuussa, on käytön lopettanut 9 prosenttia", Pönkä kirjoittaa.

Pönkä ei tarkoita käytön lopettamisella Facebook-tilin sulkemista vaan sitä, että käyttäjä ei enää käytä palvelua aktiivisesti (kyseisen kuukauden aikana).

Eniten lopettaneita on 30–39-vuotiaissa, mutta käyttäjämäärä on laskenut lähes kaikissa ikäluokissa. Kasvua ei ole missään ikäluokassa.

Pöngän mukaan huhtikuuhun asti Facebookin käytön kasvulle ei Suomessa näkynyt loppua. Sen jälkeen tapahtui käänne.

"Voidaan perustellusti sanoa, että Cambridge Analytica -kohusta alkanut Facebookiin kohdistunut kriittinen keskustelu on saanut suomalaiset muuttamaan suhtautumistaan palveluun. Arvatenkin myös GDPR:n myötä lisääntynyt tietoisuus omasta yksityisyydestä ja tietosuojasta verkossa on voinut vaikuttaa käyttäjien valintoihin", Pönkä kirjoittaa.

Tätä tukee DNA:n kysely, jonka mukaan seitsemän prosenttia vastaajista oli poistanut tilinsä tietosuojakohun takia ja 11 prosenttia harkitsi tilin poistamista.

Vastaavaa kehitystä on havaittavissa myös muualla Euroopassa. Instagramin ja WhatsAppin käyttö on puolestaan noussut.

Lue myös:

Antti Rinne tuomitsi veteraanidemarin ”lokakampanjan” toimittajaa kohtaan: ”Häirinnälle loppu”

Tutkimuspomolta ”hurja” luku Ylellä: Perussuomalaiset voi yltää 15%:iin eduskuntavaaleissa