Tanskan katolisessa kirkossa kuohuu. Piispa Czeslav Kozonin lausuma, jonka mukaan lasten hyväksikäyttöä ei tarvitse ilmoittaa poliisille, aiheuttaa Aftonbladetin mukaan rankkaa arvostelua.

- Se saattaa rikkoa lakia vastaan, sanoo professori Kirsten Ketscher.

Piispa Kozon on sanonut tietävänsä 1980-luvulta 4-5 hyväksikäyttötapausta, joista ei ole ilmoitettu poliisille.

Koska niistä on kulunut näinkin pitkä aika, niitä ei hänen mielestään tarvitse ilmoittaa poliisille. Monet tekijöiksi väitetyistä papeista ovat eronneet tai kuolleet, ja tärkeintä on nyt pitää huolta uhrien hyvinvoinnista, Kozon sanoi haastattelussa.

Uhrit eivät liioin ole halunneet tehdä asiasta ilmoitusta, ja tietyissä tapauksissa on hänen mukaansa ollut kyse vain huhuista.

Piispa Kozon on myös sanonut, ettei kirkon velvollisuus ole ilmoittaa hyväksikäytöstä, eikä niin aiota tehdä tulevaisuudessakaan.

Arvostelua sataa nyt niin tutkijoilta kuin omalta yhteisöltä, jonka mielestä hänen lausumansa vahingoittaa koko kirkkoa. Kristeligt Dagblad -lehden puhuttamat juristit sanovat, että piispan lausumaa voidaan pitää rikollisen suojeluna.

Piispa puolustaa kantaansa uudessa haastattelussa.

- Kyse ei ole periaatteellisesta kannasta, vaikka olenkin saanut erään juristin lausuman, jonka mukaan ilmoitusvelvollisuutta ei ole. Haluaisin muuttaa lausumaani ja sanoa, että jos vakavasti otettava ja puolueeton neuvosto sanoo muuta, minä kuuntelen. En halua kuitenkaan ottaa kantaa tuleviin tapahtumiin ennenaikaisesti.