Hallituksen kakkospuolue keskusta valitsee tänään maanantaina uuden valtiovarainministerin puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin luovuttua salkusta perjantaina. Kulmuni kertoi kymmenen aikaan, että valtiovarainministeriksi esitetään eduskunnan puhemiestä Matti Vanhasta.

LUE LISÄÄ:

Valinnan tekevät keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikot Katri Kulmunin esityksestä. Kokous alkaa kello 9. Uusi Suomi näytti IL-TV:n lähetyksen valtiovarainministerin valinnasta. Suora lähetys on nyt päättynyt.

Viikonloppu on ollut dramaattisia ja nopeita käänteitä ja huhuja täynnä. Kulmunin perjantainen ero tuli hieman yllättäen. Sen jälkeen Kulmuni yllätti uudelleen ilmoittamalla halustaan jatkaa keskustan puheenjohtajana syyskuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Varsinainen huhumylly käynnistyi kuitenkin siitä, että keskusta siirsi valtiovarainministerin valintakokousta. Mediatietojen mukaan keskustassa itsessäänkin oli epätietoisuutta kokouksen siirtämisen syystä. Huhut kiersivät siitä, että joko Kulmuni kannattajineen tai jotkut muut voimat olisivat halukkaita kaatamaan hallitusta. Kulmuni linjasi sunnuntaina, että keskusta jatkaa hallituksessa.

Valtiovarainministeriehdokkaista on liikkunut tiedotusvälineissä spekulaatioita pitkin viikonloppua. Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja perhevapaalla oleva, tiede- ja kulttuuriministeriksi syksyllä palaava Annika Saarikko ilmoittivat, etteivät tavoittele pestiä.

Kaikkonen ilmoitti myös, ettei lähde syksyn puheenjohtajakisaan. Saarikko puolestaan jätti tämän asian auki.

Valtiovarainministerispekulaatioissa ovat olleet mukana vahvimpina elinkeinoministeri Mika Lintilän, eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen ja europarlamentaarikko Mauri Pekkarisen nimet. Sekä Iltalehti että Helsingin Sanomat kertoivat sunnuntai-iltana, että Pekkarinen kieltäytyi ja vahvimmilla olisi Vanhanen.

Julkisuudessa on väläytelty myös entisen pääministerin Juha Sipilän nimeä. Sipilä kommentoi tänä aamuna Iltalehdelle, ettei ole halukas ministeriksi.

”Kyllä minulle tehtävät kansakunnan kusitolppana riittävät”, sanoi Sipilä.

Vanhanen ehti perjantai-iltana jo kieltäytyä valtiovarainministerin salkusta. Helsingin Sanomien sunnuntaina tavoittama Vanhanen oli edelleen kielteisellä kannalla, muttei ehdottoman kielteisellä. Iltalehden mukaan Kulmuni on pitänyt esityksensä visusti salassa.

LUE MYÖS: