Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kuvaa nykyhetkeä akkuteollisuuden momentumiksi. Sähköautot yleistyvät ja Eurooppaan toivotaan niiden akkuihin liittyvää teollisuutta.

"On järkevää, että Suomi on kehityksessä matkassa ja mielellään askeleen edellä", Katri Kulmuni sanoi.

Mutta mikä pitäisi olla Suomen rooli akkuteollisuudessa – raaka-aineiden lähde, jalostaja vai kierrättäjä?

”Totta kai me haluamme, että jos meidän maaperästä jotain otetaan, sitä myös jalostetaan täällä, kehitetään täällä ja kierrätetään myös”, Kulmuni toteaa.

Akkujen kierrättämisessä Suomella on Kulmunin mukaan mahdollisuus ottaa edelläkävijän asema. Alan volyymit ovat vielä pienet, mutta kasvavat, ja Suomessa on jo valmiiksi kierrätysosaamista.

"Toivottavasti muutaman kymmenen vuoden päästä ei ole enää sanaa jäte", Kulmuni sanoo.

Kierrätys Suomen vahvuus

Vihreät ovat yhtä mieltä keskustalaisen Kulmunin kanssa akkujen kierrätyksestä.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo, ettei vihreillä ole virallista kantaa siitä, pitääkö valtion edistää akkuklusterin kehittymistä Suomeen. Vihreät kuitenkin näkevät mahdollisuuksia akkujen kierrätyksessä.

”Suomella vahvana kiertotalousmaana on paljon mahdollisuuksia myös akkujen kierrättämisen edistämiseksi.”

Vihreiden mielestä kierrätysmetallien tehokkaampi hyödyntäminen ja niiden markkinoiden vahvistaminen auttaa hillitsemään luonnonvarojen liiallista kulutusta ja suojelee luonnon monimuotoisuutta.

”Hallituksen panostukset koulutukseen, tutkimukseen ja kehitystyöhön ovat tässä ensiarvoisen tärkeitä”, Liikanen kertoo.

Myös Suomen Malminjalostus Oy:n toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan kierrätys on Suomen vahvuus akkuteollisuudessa. Suomen Malminjalostus on valtion omistama yhtiö, johon on keskitetty valtion kaivostoimialan omistukset sekä akkuteollisuuden keskittymän kehittäminen.

”Kierrätys on ehdottomasti yksi alue, jossa Suomessa on osaamista ja yrityksiä. Tällä hetkellä kierrätettäviä akkuja ei ole valtavia määriä liikkeellä, mutta kierrätyksen merkitys kasvaa lähivuosina”, Hietanen sanoo.

Kierrätyksessä ongelmaksi saattaa Hietasen mukaan muodostua Suomen sijainti.

”Kannattaako akkuja raahata kierrätettäväksi Suomeen”, Hietanen pohtii.

Ei vain raaka-aineen louhimiselle

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, että demareille tärkeä tavoite akkuklusterin kehittämisessä on jalostusarvon nostaminen.

”Eli ei pelkästään se, että meillä louhitaan raaka-aineita, vaan myös se, miten niitä Suomessa voidaan jalostaa korkean jalostusarvon tuotteiksi”, Rönnholm kertoo.

Akkujen valmistuksen voi jakaa ainakin viiteen eri vaiheeseen: malmin louhintaan, malmin jalostukseen akkukemikaaleiksi, akkujen anodi- ja katotodimateriaalien valmistukseen, akkukennojen valmistukseen ja akkupakettien kokoonpanoon.

Suomessa louhitaan jo akkumineraaleja kuten nikkeliä ja kobolttia sekä jalostetaan mineraaleja akkukemikaaleiksi. Sen sijaan akkukennoja tai esimerkiksi katodimateriaaleja Suomessa ei vielä valmisteta. Ne ovat akkujen valmistuksessa ”korkean jalostusarvon tuotteita”.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen kertoo, että vasemmistoliitolla ei ole virallista kantaa akkuteollisuuden edistämisestä. Hän kommentoi kuitenkin omasta puolestaan, että akkuklusterin kehittäminen voi olla mahdollisuus saada Suomeen ”uutta korkean jalostusasteen teollisuutta”.

”Pitää tehdä hartiavoimin töitä”

Suomen Malminjalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan Suomella on mahdollisuus päästä kaikissa akkujen valmistamisen vaiheissa eturintamaan.

”Suomi on ainoa EU-maa, josta on saatavilla keskeisiä raaka-aineita. Raaka-ainepuoli on Suomen vahvuus”, Hietanen sanoo.

Hän varoittaa kuitenkaan tuudittautumasta siihen, että investoinnit etsiytyvät Suomeen vain siksi, koska Suomen maaperästä löytyy tarvittavia mineraaleja.

”Helposti tehdään virhearvio: ajatellaan, että raaka-aineet riittävät. Silloin unohtuu, että niitä pystytään kuljettamaan kohtuullisen helposti minne päin vain maailmassa. Emme voi jäädä tyytyväisinä odottelemaan. Pitää tehdä hartiavoimin töitä”, Hietanen kertoo.

Isoin ponnistus Suomelle olisi Hietasen mukaan saada tänne akkukennojen gigatehdas.

”Kauimpana on kennotehdasvaihe. Suomessa ei ole tarpeeksi osaamista, jolla voisimme polkaista omin voimin uskottavaa tehdasta pystyyn”, Hietanen sanoo.

Hänen mukaansa kennotehdaskin on kuitenkin mahdollisuus Suomelle ”oikealla tavalla ja oikeiden kumppanien kanssa”.

Hietanen kertoo, että Suomen Malminjalostuksella on keskusteluja meneillään myös kennotehtaasta Suomeen.

Suomen Malminjalostus ei ole ainoa yhtiö, joka keskusteluja käy. Akkukennotehtaista käydään kovaa kilpaa kulisseissa parhaillaan. Samoista miljardiluokan ”gigatehtaista” kilpailevat Suomen lisäksi suuret automaat, kuten Saksa ja Ranska.

"Kansainvälinen kilpailu on erittäin kovaa. Koitamme tehdä kaiken, minkä voimme", Kulmuni kertoo.