Finnair aikoo supistaa kotimaan lentoyhteyksiä koko loppuvuoden ajan koronapandemian takia, kertoo Yle omiin tietoihinsa nojaten.

Pandemian aiheuttaman kysynnän vähentymisen takia Finnairin lennot ovat tällä hetkellä jäissä esimerkiksi Jyväskylään, Kajaaniin, Joensuuhun, Kokkolaan ja Kemiin. Ylen mukaan lentotauko saattaisi näillä kentillä jatkua siis ainakin vuoden loppuun.

Finnair ei vielä vahvistanut Ylen tietoja reittien lakkautusuhasta.

Finnair on viestinyt julkistavansa uuden lentoreittisuunnitelmansa maanantaina. Uudet aikataulut olisivat voimassa kevääseen 2021 saakka. Nykyinen liikennesuunnitelma on voimassa kesäkuun loppuun.

Ylen tietojen mukaan suorat lennot Lappiin alkaisivat vasta palata talvisesongilla. Toistaiseksi Finnair liikennöi vain Rovaniemelle. Lennot Ivaloon ja Kittilään alkaisivat elokuussa aluksi kolmiolentoina muutaman kerran viikossa ja suorina joulukuussa.

Jatkosuunnitelmia ehdittiin jo sunnuntaina kommentoida poliittiselta kentältä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kirjoitti Twitterissä, että kotimaan yhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian, kun koronaepidemiasta toivutaan

”Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista,” Kulmuni kirjoittaa.

Lisärahoitusta tarvitaan

Huhtikuun lopulla Finnairin kerrottiin suunnittelevan 500 miljoonan euron merkintäoikeusantia romahtaneen lentoliikenteen kysynnän takia. Annille haetaan valtuutusta 29.toukokuuta järjestettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Eduskunnalta haetaan enintään 700 miljoonan euron valtiontakausta rahoitustarpeisiin. Valtioneuvosto kertoi tukevansa suunnitelmaa merkintäannista.

Valtio omistaa Finnairista suoraan 55,81 prosenttia.

”Valtio haluaa etukäteen varmistaa, että sillä on valmius yhtiön vakavaraisuuden riittävään tukemiseen erilaisissa tilanteissa. Nyt jos koskaan valtion vastuullisena, pitkäjänteisenä omistajana täytyy omalta osaltaan pyrkiä varmistamaan, että Suomessa on vahva lentoyhtiö myös tulevaisuudessa”, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) linjasi huhtikuun lopussa.

Rahoitusta ei ole vielä eduskunnassa hyväksytty. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen muistutti asiasta Kulmunin kommenttien jälkeen Twitterissä.

”Finnairin yhteiskuntavastuuseen kuuluu kotimaan liikenteen turvaaminen”, Vehviläinen kirjoittaa.

Lue seuraavaksi: