Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni esittää keskustan puoluevaltuustolle pitämässään puheessa kansallisen ilmastorahaston perustamista.

Kulmuni puhui vihreän teollisuuden ohjelmasta. Hänen mukaansa ”korkeamman työllisyyden ja ilmastonmuutoksen torjumisen välillä on kohtalonyhteys”.

”On aivan turha keskustella siitä, mitä ihminen syö, kun hiilineutraalisuuden ratkaisee teollisuus. Siksi keskusta esittää, että valtion tulee olla osarahoittajana kaikissa niissä merkittävissä investoinneissa, joilla saadaan tehokkaasti vähennettyä päästöjä Suomessa ja edistettyä uuden teknologian käyttöönottoa täällä”, Kulmuni sanoi.

LUE MYÖS:

”Suomi tarvitsee seuraavana vuosikymmenenä miljardien investoinnit, jotta tavoitteet vähähiilisyydessä ja päästöttömyydessä toteutuvat. Keskusta näkee, että valtio voi ilmastopolitiikassa antaa tärkeän ’alkusysäyksen’ kehitykselle, jossa suomalainen teollisuus näyttää suuntaa muulle maailmalle ja saa myös sitä kautta kestävää kilpailuetua. Tähän työhön voidaan luoda ’kansallinen ilmastorahasto’, jonka pohjana toimii valtion omaisuus ja johon myös kansalaisille tarjotaan mahdollisuus sijoittaa ja näin välillisesti tehdä konkreettinen ilmastoteko paikallisesti kansainvälisellä vaikutuksella”, Kulmuni sanoi medialle toimitetun puheen mukaan.

Kulmuni käsitteli puheessaan paljon sitä, että keskusta ei sovi oikeisto–vasemmisto-jakolinjalle eikä muillekaan äärilaidoille.

”Liikkeemme sisällä käydään paljon keskustelua sopivista hallituskumppaneista. Viime kaudella oli kovaa kaipuuta punamultaan. Kevään jälkeen on herännyt huoli Sipilän hallituksen perinnön haaskaamisesta. Kertooko kipuilu siitä, että määrittelemme itsemme ulkopäin? Ratkaisuksi ei riitä vuoroin vasemmiston tai oikeiston perään huutaminen. Keskustan ei pidä kuikuilla oikealle eikä vasemmalle. Keskustan paikka on edessä, keskellä”, Kulmuni myös sanoi.

LUE MYÖS: