Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) eroaa tehtävästään.

”Olen tullut johtopäätökseen etten jatka valtioneuvoston jäsenenä. Keskusta jatkaa hallituksessa. Olen informoinut asiasta pääministeriä”, hän sanoi hetki sitten pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Kulmuni kertoo jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Keskusta ja eduskuntaryhmä valitsevat uuden valtiovarainministerin mahdollisimman pian.

Kulmunin eron taustalla on kohua herättänyt esiintymiskoulutus.

”Halusin uudessa tehtävässäni ministerinä suuren mediahuomion alla saada lisää esiintymisvarmuutta. Tiedossani ei ole ollut eikä ole, että ministeriöiden hankintasopimuksissa tai itse koulutuksessa olisi mitään juridisia tai hallinnollisia ongelmia. Saamani koulutus on valmentanut minua esiintymiseen uudessa tehtävässäni ministerinä. Se oli minun toiveeni ja koulutuksen tarkoitus. Ministeri pitää puheita eri kielillä, eri teemoista ja suurille saleille. Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetilannetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä. Tehdyt harjoitukset ovat olleet hankintasopimuksen mukaisia, mutta jälkiviisaana ymmärrän, että maailman kaikista puheista, juuri tuota ei olisi tullut käyttää. Siinä hetkessä en kiinnittänyt asiaan huomiota. Harjoitteissa ei olisi pitänyt olla lainkaan osia, joilla voidaan nähdä liityntöjä toimintaani puoluejohdossa”, hän kuvailee.

Kulmuni katsoo, että poliitikkona hänen on kannettava vastuu tapahtuneesta.

”Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla.”

Tästä kohussa on kyse

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina viestintäyhtiö Tekirin laskuttaneen elinkeino- ja valtiovarainministeriöiltä liki 50 000 euron edestä puolen vuoden sisään. Tekir on valmentanut Kulmunia esimerkiksi puheen pitämiseen ja esiintymisiin, mutta myös yksittäistä haastattelua varten.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö tiedottivat keskiviikkoiltana, että ne ovat laatineet oikeudellisen arvion Kulmunille tehdyistä hankintasopimuksista tämän toimiessa valtiovarainministerinä ja elinkeinoministerinä. Tiedotteen mukaan sopimuksiin ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä, ja hankinnat on sen mukaan tehty hankintaohjeita noudattaen. Kulmuni kertoi keskiviikkona haluavansa maksaa kustannukset takaisin ministeriöille.

Demokraatti kertoi aikaisemmin tänään, että poliisille on tehty kaksi tutkintapyyntöä esiintymiskoulutusasiaan liittyen. Lisäksi oikeuskanslerille on tullut ainakin neljä kantelua asiaan liittyen.