Esiintymiskoulutuksiinsa liittyvän kohun vuoksi valtiovarainministerin paikalta eronnut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo maksaneensa esiintymiskoulutuksia vastaavat summat ministeriöille oma-aloitteisesti.

”Olen tänään aiemman ilmoitukseni mukaisesti ja ilman oikeudellista velvollisuutta maksanut esiintymiskoulutuksiini liittyviä laskuja vastaavan summan työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön tileille. Tein maksun heti, kun sain maksua varten ottamani henkilökohtaisen lainan järjestymään sekä tarkat maksuohjeet”, Kulmuni kertoo Facebookissa.

”Olen varmistanut molemmista ministeriöistä, kohdistuuko minuun mitään vaatimuksia, ja saanut vastauksen, että ei kohdistu. Minulta ei ole mitään maksuja vaadittu, vaan kyse on omasta aloitteestani.”

Koulutusten hinta oli noin 50 000 euroa.

”Avoimuuden nimissä kerron myös, että olen hakenut pankistani lainaa maksua varten. Minulla nuorena ja taloudellisesti tavanomaisen vaatimattomista oloista lähteneenä ei ole säästöjä, joista maksun olisi voinut hoitaa. Toki kansanedustajana ja ministerinä olen saanut hyvää palkkaa, mutta kun olen pääsääntöisesti rahoittanut itse omat vaalikampanjani, niin valtavia summia ei ole jäänyt säästöön.”

Kulmunin mukaan keskustan puoluesihteeri on esittänyt, että puolue olisi maksanut koulutuslaskut.

”Tällainen tietysti lämmittää mieltäni, mutta olen joutunut kieltäytymään ystävällisistä tarjouksista. Olen luvannut itse tämän maksaa ja sanani pitää.”

Kulmuni kommentoi myös eroaan. Esiintymiskoulutuksista on käynnissä poliisin esitutkinta, jossa epäiltynä on yksi virkamies.

”Minulta on kysytty, erosinko hätiköidysti ministerin tehtävistä? On sanottu, että ovathan muutkin ministerit koulutuksia saaneet. On myös kysytty, otinko tarpeettomasti vastuuta jonkun toisen tekemisistä?” Kulmuni kommentoi.

”Politiikassa vastuuta joutuu kantamaan paitsi omasta toiminnastaan, myös laajemmin. Puolueen puheenjohtajana velvollisuuteni oli asettaa puolueen etu ja hallituksen toimintakyvyn varmistaminen itseni edelle.”

Kulmuni toteaa, että kantaa poliittisen vastuun koulutusten kustannuksista, ”vaikka minulla olikin perusteltu syy uskoa, että kokonaisuus olisi ollut normaalia tasoa”.

LUE MYÖS: