Keskustan puheenjohtaja, tuleva valtiovarainministeri Katri Kulmuni kirjoittaa sosiaalisen median kirjoituksessaan hallituskriisistä ja keskustan asemasta.

”Tähän on ilmeinen tarve”, hän toteaa.

”Tunnistan hyvin monen keskustalaisen kipuilut hallitusvastuusta. Sitä lisää alkutaipaleen eripuraisuus, ja sanotaan suoraan, epäonnistumiset. On haettava uutta asentoa koko tekemisellemme”, Kulmuni jatkaa.

Hänen mukaansa hallituksessa - tai puolueessa - ”on ollut yleisempää ilmapiiriin liittyvää kipinöintiä”.

”Hallitus on näyttäytynyt riitaisena. Taustalla on edelleen voimakkaana elävä ajatus siitä, että viime kaudella oppositiossa olleet puolueet rakentavat hallituksessa olonsa perusteena muutoksena edelliseen hallitukseen. Tämä näkyy ajoittain kansanedustajien ulostuloissa, myös niissä joissa perustellaan tämän hallituksen tekemisiä - nyt tehdään toisin kuin Sipilän hallituksessa.”

Kulmunin mukaan ”tämä argumentti ja motiivi ei ole kestävä millekään hallitukselle”.

3 perustelua, miksi Rinteen täytyi mennä

Kulmunin mukaan takana on ”yksiselitteisesti karmea politiikan viikko”. Hän selittää kirjoituksessaan, miksi keskusta ajoi epäluottamuksen varjolla pääministeri Antti Rinteen (sd) pois tehtävästään.

”Kertaan vielä omalta osaltani tärkeimmän. Pääministeri Rinne oli ajautumassa Postiin liittyvässä tapauksessa sellaiseen kierteeseen, että se oli syömässä hallituksen toimintakyvyn. Peli oli pakko viheltää poikki ja jatkuvasti paheneva tilanne rauhoitettava”, Kulmuni kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Hallituksen toimintakyky oli hänen mukaansa turvattava muun muassa siksi, että edessä on erittäin vaikeaksi ennakoitu työmarkkinakevät.

”En uskonut, että aiempaa menoa jatkamalla olisimme kyenneet hallituksena olemaan Suomen edun vaatimassa iskussa.”

Kulmuni antaa suoraa kritiikkiä Rinteen hallituksen toiminnalle työmarkkinakysymyksissä.

”Tuli ikäänkuin tavaksi liputtaa jo ennakolta voimallisesti jonkun osapuolen puolta asioissa, joihin tulisi ehdottomasti suhtautua viileän puolueettomasti. Kaikenlaiset ennakkoasennot ainoastaan vaikeuttavat työmarkkinaosapuolten välisiä neuvotteluja.”

”Hallituksesta käsin sen ymmärryksen antaminen, että nyt on oikein luvan kanssa paikka vetää kotiinpäin, johtaa itseään toteuttavaan kehään. Neuvottelut vaikeutuvat, kun on ennalta luotu odotus, että hallituksen - tai sen joidenkin puolueiden kautta asia tulee hoidettua paremmin.”

LUE MYÖS:

Toinen Kulmunin perustelu on työllisyystoimet, joita pyritään löytämään ensin yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny, tulee päätöksiä syntyä yksin hallituksen voimin.”

Hän korostaa, että hallituksella tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen.

Kolmas perustelu on valtion omistajaohjauspolitiikan uskottavuus. Omistajaohjausministerin työn rajoitteista ja rajoista tarvitaan Kulmunin mukaan keskustelu hallituksen sisällä.

”Tavoite täytyy olla se, että tulemme jatkossa olemaan nykyistä yhtenäisempiä ja toimintakykyisempiä.”

Kulmuni ottaa Marinin hallituksen syntyessä haltuunsa valtiovarainministerin tehtävän. LUE LISÄÄ: