Keskustanpuheenjohtajaksi pyrkivä elinkeinoministeri Katri Kulmuni kuvailee keskustan nuorisokannatuksen romahdusta pysäyttäväksi.

”Kevään vaalien aikaan Keskustan ilmoitti ensisijaiseksi puoluevalinnaksi vain 6 prosenttia 18-34 -vuotiaista.Tulos on järkyttävä. Kehitys on ollut samansuuntainen jo pidemmän aikaa, mutta nyt keväällä puolueen yleiskannatuksen sisällä erityisesti nuoret ovat etääntyneet keskustasta”, hän kirjoittaa blogissaan.

Kulmunin mukaan syitä on monia. Yksi syy voi hänen mukaansa olla se, että puoluekannatus ei enää periydy samalla tavalla, kuin menneinä vuosikymmeninä. Lisäksi hän arvioi, että tämän hetkinen aluekehitys tekee työtä keskustaa vastaan: nuoret muuttavat isompiin kaupunkeihin.

”Itse ajattelen, että ehkä yksi suurimmista syistä on vahvan aateperustaisen viestin puuttuminen. Menemme välillä keskustassa vähän liikaa pelkät asiat edellä. Ja vaikka itse tunnemme aatteen kipinän sydämissämme, ulkoapäin katsoen voi olla, että tunne puuttuu taustalta. Tunne on tuotava takaisin keskustan viestin ytimeen”, Kulmuni linjaa.

Hän kuvailee nuorten luottamuksen palauttamista keskustan kohtalonkysymykseksi.

”On hyvä muistaa, että vielä 2006 keskusta oli suosituin puolue nuorten keskuudessa. Nuorisokannatuksemme oli 23 prosenttia. En epäile hetkeäkään, etteikö keskustalla löytyisi annettavaa nuorille myös tässä ajassa.”

Kulmuni näkee, että keskustan on oltava vaikuttavin, uskottavin tulevaisuuteen katsova puolue.

”Me nostamme esille ja tartumme juuri niihin aiheisiin, jotka nuoria huolestuttavat. Olivat ne sitten koskien ilmastoa ja luonnonvarojen kestävää käyttöä tai vaikka tasa-arvoa. Kyse on myös hyvin tavallisista asioista kuten oman perheen ja kodin perustamisesta sekä toiveesta hyvästä työstä.”

Hän sanoo, että tarvitaan myös uusia avauksia ja uudenlaista yhteistyötä puolueen ja sen nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kesken.

”Tämä on meille paitsi suuri mahdollisuus, myös viime kädessä keskustan kohtalonkysymys.”

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syksyllä, sillä Juha Sipilä ilmoitti eduskuntavaalien jälkeen väistyvänsä puolueen johdosta. Keskusta kärsi eduskuntavaaleissa kovan tappion.

Puheenjohtajakisaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet ministerit Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni. Ensimmäisen kauden kansanedustaja, Keskustaopiskelijoiden entinen puheenjohtaja Hilkka Kemppi ilmoittaa omista aikeistaan alkavalla viikolla.

Lue lisää:

Yllätyskäänteen aiheuttanut keskustalainen lataa heti Kaikkoselle ja Kulmunille: ”Puheenjohtaja ei saa nimetä itseään valtiovarainministeriksi”

Keskustan pj-kisa: Maahanmuutto ja verotus erottavat Kaikkosta ja Kulmunia

Näkökulma: Antti Kaikkonen kärsii Nuorisosäätiön töhnästä