Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on vahvistanut, että puolue ei hyväksy hallituskumppani sdp:n vastuuministeri Krista Kiurun esittelemää sote-mallia maakuntajaon osalta.

Kulmuni vahvisti Facebook-kirjoituksessaan keskustan tiukan kannan, jota oli jo aiemmin tuonut esiin puolueen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Kulmunin mukaan nyt on aika saada pitkään yritetty sote-uudistus läpi, mutta tiellä on hänen mukaansa yhä kiistakohtia.

”Hallituksen esitys sote-uudistuksesta lähti pari viikkoa sitten lausuntokierrokselle. Lausunnolle lähtenyt esitys ei ole kuitenkaan sekään valitettavasti vielä valmis. Tänään on kerrottu sote-uudistuksen alueellisesta valmistelusta eri puolilla Suomea”, Kulmuni kirjoitti tiistaina.

”Yksi kiistanalainen kysymys on Etelä-Savon sotealue. Keskustan eduskuntaryhmän linja on selvä – sote- ja maakuntauudistus tulee toteuttaa Uuttamaata lukuun ottamatta nykyisten maakuntarajojen mukaisesti. Maakuntien rajoja ei kannata tämän uudistuksen takia muuttaa eikä Keskusta hyväksy Etelä-Savon pilkkomista.”

Kiurun esittelemässä mallissa sote-maakuntajaolle on Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkuntien osalta kaksi vaihtoehtoa. Lausuntokierroksella pyydetään Savon maakuntien osalta lausumaan kahdesta vaihtoehdosta, joissa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat eli Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava sijoittuisivat joko Pohjois-Savon maakuntaan tai nykyisen maakuntajaon mukaisesti Etelä-Savon maakuntaan.

”Mahdollinen aluejaon muutos koskisi myös maakunnan liittoja, ELY-keskuksia, käräjäoikeuden tuomiopiirejä ja eduskuntavaalien vaalipiirejä. Maakuntajako ratkaistaan lausuntokierroksen jälkeen”, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa kerrottiin kesäkuussa.

Eteläsavolainen keskustaministeri Jari Leppä ilmoitti jo tuoreeltaan kesäkuussa vastustavansa Etelä-Savon maakunnan hajottamista. Ministerin näkemyksestä kertoneen Suomenmaan mukaan Savonlinnan seudun kunnat ovat ilmaisseet halunsa suuntautua mieluummin Kuopioon ja Pohjois-Savoon kuin nykyisen maakuntansa Etelä-Savon suuntaan.

"Hallitusohjelmassa ei ole sovittu yhdessä mitään tällaista Etelä-Savon jakamista, mitä ministeri Kiuru ajaa nyt kuin käärmettä pyssyyn. Jos tehdään hallitusohjelmasta poikkeavia ratkaisuja ja päätöksiä, pitäisi asioista tietysti ensin yhdessä sopia", Leppä ryöpytti Suomenmaassa.

”On päivänselvää, ettei Etelä-Savon maakunta enää ole elinkelpoinen, jos Savonlinna lähtee."

Leppä uhkasi tehdä asiasta hallituskysymyksen.

”Jos Etelä-Savon maakunta hajotetaan, hajottaa keskusta hallituksen", Leppä sanoi tuolloin.

Marinin hallituksen sote-uudistuksessa aluejako on tarkoitus toteuttaa niin, että ”uudistuksen jälkeen on yksi ja yhteinen maakuntajakolaki ja maakuntajako, joka toimii sote-maakuntien lisäksi myös maakunnan liittojen toimialueina sekä valtion aluehallinnon aluejakojen pohjana”. Sote-maakuntalaki mahdollistaisi kuntalain tapaan sote-maakunnille mahdollisuuden organisoida hallintonsa paikallisten olosuhteiden mukaisesti.

Sote-maakunnan lakisääteisiä toimielimiä olisivat sote-maakuntavaltuusto ja -maakuntahallitus sekä tarkastuslautakunta. Sote-maakunta järjestäisi sille lailla säädetyt tehtävät, joita olisivat sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi.

Malli on lausuntokierroksella 25.9. asti.

”Työ on vielä kesken, ja eri puolilta maata tulevat lausunnot, joita voi antaa 25.9. saakka, on kuunneltava herkällä korvalla”, Kulmuni kommentoi.

LUE MYÖS: