Keskustan entiset puheenjohtajat ja näkyvimmät puoluevaikuttajat eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ota julkisesti kantaa ensi viikonlopun puheenjohtajavaaliin. Uusi Suomi tavoitti kaikki keskustan puheenjohtajat 2000-luvulta, mutta kukaan heistä ei halunnut ottaa kantaa Katri Kulmunin tai Antti Kaikkosen puolesta.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajansa ylimääräisessä puoluekokouksessa Juha Sipilän väistyttyä puheenjohtajan paikalta.

LUE MYÖS: Antti Kaikkoselle merkittävä tukija – Saarikko: ”Tuen häntä Keskustan puheenjohtajaksi ja päätin sen julkisesti kertoa”

”En entisenä puheenjohtajana ota kantaa asiaan. Tulen tukemaan hyvin vahvasti puolueen tulevaa puheenjohtajaa”, sanoo eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, joka aikoo olla paikalla puoluekokouksessa mutta ei ole äänioikeutettu puoluekokousedustaja.

Vanhanen toimi keskustan puheenjohtajana vuodet 2003–2010. Hänen edeltäjänsä vuosilta 2002–2003, Anneli Jäätteenmäki, arvaa soittajan aikeet.

”Jos pyydät kantaa puheenjohtaja-asiaan, niin en ota kantaa”, Jäätteenmäki sanoo Uudelle Suomelle.

Päivitys: Jäätteenmäki muutti mielensä ja liittyi Kaikkosen tukijoihin keskiviikkona. Lue lisää: Yllätyskäänne: Ex-pääministeri tukeekin Antti Kaikkosta – ”Heräsi halu vaikuttaa”

Europarlamentaarikon uransa keväällä päättänyt Jäätteenmäki ei ole tällä kertaa paikalla puoluekokouksessa, mutta kertoo olevansa yhä mukana keskustan toiminnassa EU-asioissa. Hän edustaa puoluetta esimerkiksi Alde-ryhmän puoluekokouksessa.

Myös Jäätteenmäen edeltäjä, koko 1990-luvun keskustaa johtanut Esko Aho pidättäytyy kannanotosta.

”En ole mukana, en kampanjoissa enkä kenenkään tukijana”, Aho sanoo.

Aho toteaa toimineensa viimeiset 15 vuotta rooleissa, joihin ei muun muassa intressisyistä ole voinut yhdistää aktiivista poliittista toimintaa.

Vuosien 2010–2012 puheenjohtaja Mari Kiviniemi viestii, ettei hän nykyisessä tehtävässään Kaupan liiton toimitusjohtajana ota kantaa keskustan puheenjohtajaehdokkaisiin. Myöskään istuva puheenjohtaja Juha Sipilä ei ota kantaa seuraajansa valintaan.

LUE MYÖS: Katri Kulmuni avautuu taksilaista: Keskusta teki taas emämunauksen – Varoittaa nyt punavihreästä leimasta

Konkarien konkari: ”En mene paikallekaan”

Keskustan puoluehallituksen jäsenistä varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on itse kisassa mukana, kun taas varapuheenjohtaja Juha Rehulaa ei tavoitettu. Kolmas varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kokee, ettei hänellä asemassaan ole tarvetta ottaa kantaa puheenjohtajavaaliin.

”Tulen molempien kanssa erinomaisesti toimeen”, Heikkinen kertoo.

Eduskunnan keväällä jättänyt konkarien konkari, ministeri Seppo Kääriäinen ei aio ottaa kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta. Hän toteaa, ettei ole puoluekokousedustaja eikä edes paikalla Kouvolan puoluekokouksessa.

”Olen erkaantunut keskustan touhusta jo aika pitkälle, että en mene paikallekaan”, Kääriäinen sanoo.

”Olen tarkkailija kyllä, että politiikkaa seuraan tarkkaan. Mutta en enää osallistu, se aika on takanapäin. Siinä mielessä olen jättänyt jo politiikan.”

Kääriäisen mukaan kyse ei ole turhautumisesta nykykeskustaan, vaikka hän kirjoittikin keskustan tilanteesta hyvin kriittisesti Kanava-lehdessä äskettäin.

”Aika aikaa kutakin. Vaikuttamisen aika oli 50 vuotta ja nyt on sitten toisenlaisen elämän aika”, Kääriäinen sanoo Uudelle Suomelle.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen jättäytyy puolueettomaksi eikä ota julkisesti kantaa.

LUE MYÖS: Painajainen keskustassa – Konkarit avautuvat Kanava-lehdessä: ”Vihreät ja perussuomalaiset ottivat pihteihinsä”

Ehdokkaista Katri Kulmuni on julkaissut verkkosivuillaan tukijalistansa, joka on mittava, mutta ei valtakunnan politiikan nimillä täytetty. Muun muassa sellaiset nimet kuin Mauri Pekkarinen, Sirkka-Liisa Anttila, Olavi Ala-Nissilä, Timo Kalli, Tytti Isohookana-Asunmaa ja Kauko Juhantalo tukijalistalta kuitenkin löytyvät.

Antti Kaikkosen tukijoiksi ovat ilmoittautuneet keskustan kansanedustajista muun muassa Anu Vehviläinen, Hanna Huttunen ja Mikko Savola. Merkittävimmän julkisen tukijansa Kaikkonen sai tiistaina, kun alun perin Juha Sipilän suurimpana seuraajasuosikkina pidetty Annika Saarikko antoi tukensa Kaikkosen puheenjohtajuudelle. Saarikko on perhevapaalla, minkä vuoksi hän jättäytyi tämänkertaisesta puheenjohtajakisasta pois.

LUE LISÄÄ:

Alman kysely: Kulmuni repäisi kaulan Kaikkoseen – ”Tomera nainen”

Analyysi: Onko Antti Kaikkosen peli jo pelattu?

Valitseeko keskusta vain pätkäpuheenjohtajan? – ”Mielenkiintoinen tulos” kyselystä puoluevaikuttajille