Elinkeinoministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin ehdotus työllisyyden parantamisesta nostamalla pienten ja keskisuurten yritysten valtionlainantakauksen 80 prosenttiin saa osakseen sekä kiitosta että epäilyjä.

Kulmuni uskoo, että valtionlainantakauksen nostaminen laittaisi investointeja liikkeelle ja nostaisi osaltaan työllisyyttä ja loisi vireyttä.

”On tärkeää, että yrityksemme uskaltavat kasvaa ja kansainvälistyä. Olen huolissani siitä, että meillä on investointeja vähän vähemmän. Maailmalta ja Euroopasta tulevat talouden epävarmuudet heijastuvat myös Suomeen. Jos saadaan investointeja liikkeelle, ne kanavoivat myös uusia työpaikkoja”, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa aikaisemmin lauantaina.

LUE LISÄÄ: Tästä syystä keskusta lähti hallitukseen – Katri Kulmuni Ylellä: ”Yhteistyö on aina ollut meille se asia”

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen huomauttaa, että investointilama johtuu pääasiassa törmäämisestä työvoimarajoitteeseen.

”Kun edessä on supistuvan työvoiman nuiva tulevaisuus, Suomi ei ole kovin houkutteleva kohde. Siksi työvoiman tarjonta on tässäkin etusijalla”, hän kommentoi Twitterissä.

Team Finlandin kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Mari Möttönen on Vartiaisen kanssa samaa mieltä.

”Samanaikaisesti tehtävä myös toimia, joilla madalletaan työllistälisen kynnystä, panostetaan työvoiman liikkuvuuteen maan sisällä ja myös helpotetaan työperäistä maahanmuuttoa”, hän linjaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sen sijaan uskoo, että Kulmunin ehdotuksella olisi varsinkin isompia investointeja kiihdyttävä vaikutus ja myös työllisyysvaikutus.

”Tämä on hyvä ehdotus, joka voisi saada joitakin investointeja liikkeelle. Finnvera voinee tehdä muutoksen nopeasti. Myös poistosääntöjä olisi hyvä väljentää”, Pentikäinen kommentoi.

Hän nostaa kuitenkin samalla esiin tuoreen pk-barometrin, jonka mukaan työvoiman saatavuus on rahoitusta suurempi este yritysten kehittämiselle.

Barometrissä pk-yritysten arviot investointien lähiajan kehityksestä jatkoivat laskuaan. Kaikkien muiden toimialojen paitsi teollisuuden investointien saldoluku painui negatiiviseksi. Kaupassa odotukset investointien lähiajan kehityksestä ovat heikoimmat, saldoluvun saadessa arvon miinus 13. Teollisuutta lukuun ottamatta kaikilla päätoimialoilla on siis enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät.

”Jatkuessaan investoimattomuus vaarantaa tulevien vuosien kasvun. Pk-yrityksissä on tarve lisätä henkilöstöä, mutta lisäkannusteita tarvitaan, jotta työllisyystavoitteet voisivat toteutua”, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa tiedotteessa.

LUE MYÖS: Li Andersson saa rapaa yrittäjien pudottamisesta – Arno Kotro: Miksi Suomen Yrittäjät olisi välttämätön Opetushallituksessa?