Helsingin poliisilaitos on saanut päätökseen työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön viestintäkoulutushankintoihin liittyvän esiselvityksen. Koulutushankinnoista, jotka teki keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunille (kesk) tämän esikunta ja ministeriön virkamiehistö, tehtiin poliisille useita tutkintapyyntöjä.

”Esiselvityksen perusteella asiassa on syytä epäillä rikosta ja poliisi aloittaa esitutkinnan. Epäiltynä on tällä hetkellä yksi virkamies, joka on esiselvityksen perusteella laajasti osallistunut koulutushankintoihin”, poliisi tiedottaa.

”Esiselvityksen perusteella asiassa on syytä epäillä petosta ja virkavelvollisuuden rikkomista.”

Poliisi korostaa, että ”kysymyksessä on vasta rikosprosessin ensimmäinen vaihe eli rikosepäily, vaikka esiselvityksessä löytyi konkreettiset perusteet esitutkinnan aloittamiselle”. Esitutkinnan aikana rikosnimikkeet tai koko rikosepäily voi muuttua olennaisestikin.

Epäilysten kohteena olevaa virkamiestä poliisi ei nimeä.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sisäisessä selvityksessä katsottiin, että ministeriön on syytä ryhtyä Tekir Oy:ltä hankittujen koulutusten suhteen jatkotoimiin, sillä laskutuksessa ja palveluiden tilaamisessa ilmeni epäkohtia. Hankintoja ohjasi vahvasti Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, joka on pyytänyt anteeksi toimintaansa. Hänet nimetään ministeriön sisäisessä tarkastuksessa jatkotoimien kohteeksi.

Jääskeläinen kertoo Uudelle Suomelle, että hänellä ei ole tietoa poliisitutkinnasta.

Ministeriön erityisavustajat ovat virkamiehiä, joihin sovelletaan virkamieslakia.

Kulmuni itse on kertonut, että hän ei ollut tietoinen kaikesta koulutushankintoihin liittyvästä eikä ollut laatimassa sopimuksia. Omana virheenään hän on nostanut esiin koulutuksen, jossa harjoiteltiin ministerin tehtävään liittymätöntä puoluekokouspuhetta.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: