Moni keskustavaikuttaja kertoo järkyttyneensä puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin päätöksestä erota valtiovarainministerin tehtävästä.

” Päätös on kunnioitettava, vaikka inhimillisesti se tuntuu täysin kohtuuttomalta”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tviittaa.

Kulmuni ilmoitti tänään perjantaina eroavansa valtiovarainministerin tehtävistä, mutta jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Eron taustalla on kohua herättänyt esiintymiskoulutus.

Vanhempainvapaalta kesän jälkeen ministeriksi palaava Annika Saarikko kertoo olevansa tyrmistynyt.

”Politiikka on raskas laji. Kohtuutonkin. Ja nykyään myös erikoisen nopea. Olen aika tyrmistynyt. Katrille suuri kiitos siitä, että laitoit itsesi valtiovarainministerinä 100-prosenttisesti likoon. Toivotan paljon voimia Katrille kohti valoisampaa”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet vastaa Saarikolle pohtimalla, miksi naisministeriltä vaaditaan erityistä virheettömyyttä.

”Minusta oli todella rohkeaa puhua jännittämisestä julkisesti. Sillä hän osoitti meille kaikille solidaarisuutta. Miksi naisministeriltä vaaditaan erityistä virheettömyttä! Tosi valitettavaa.”

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen pitää tapahtunutta ”inhimillisesti kohtuuttomana”.

”Tämä on raskas päivä, tuntuu pahalta. Silti ymmärrän ja tuen Katri Kulmunia. Hänellä on muun puoluejohdon ja taatusti myös keskustan puolueväen luottamus. Pidän kuitenkin tapahtunutta inhimillisesti kohtuuttomana. Mielestäni Katri joutui nyt kantamaan liian suurta vastuuta myös asioista, joista hän ei ollut tietoinen. Periaatteen ihmisenä Katri Kulmuni kuitenkin kantoi myös tuon vastuun”, hän kirjoittaa tviittiketjussa.

Pirkkalaisen mukaan keskustan päättävät elimet kokoontuvat lähipäivinä puolueen sääntöjen mukaisesti valitsemaan ehdokkaan uudeksi valtiovarainministeriksi.

Myös entinen ministeri, kansanedustaja Anu Vehviläinen kuvailee Kulmunin ratkaisua ”erittäin raskaaksi”. Kansanedustaja Jouni Ovaska puolestaan on tviitannut kuvan Kulmunin tiedotustilaisuudesta kommentilla ”surullinen hetki”.

Kansanedustaja Mikko Savola kertoo olevansa surullinen ja järkyttynyt.

”Politiikka on äärimmäisen raaka laji.”