Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti tänään perjantaina eroavansa valtiovarainministerin tehtävistä. Se pyöräyttää heti käyntiin nimispekulaatiot seuraavasta valtiovarainministeristä.

Kulmuni ilmoitti lyhyessä tiedotustilaisuudessaan jatkavansa keskustan puheenjohtajana. Kulmuni ei ottanut vastaan median kysymyksiä, joten epäselväksi jäi, luopuuko hän puheenjohtajuudesta seuraavassa puoluekokouksessa syyskuussa.

Kumma kuitenkin on, jos keskustassa ei ala nyt puheenjohtajakisa. Olisi poikkeuksellista, jos mentäisiin pysyväisluontoisemmin niin, että puolueen puheenjohtaja ei ole ministeri. Keskustan kannatuslukemissakaan ei ole kehumista.

Entinen pääministeri Antti Rinne on muuten edelleen sdp:n puheenjohtaja, mutta pääministeri Sanna Marin ottaa puheenjohtajan tehtävät hoitaakseen sdp:n seuraavassa puoluekokouksessa – jota koronavirusepidemia on viivästyttänyt elokuun lopulle.

Kulmunin vastassa viime kerralla keskustan puheenjohtajakisassa oli puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kaikkonen on jäämässä syksyllä isyysvapaalle.

Paluun ministeriksi on loppukesästä tekemässä perhevapaaltaan Annika Saarikko, jonka nimi on pyörinyt jo pitkään puheenjohtajaspekulaatioissa.

Vahva nouseva nimi keskustassa on ollut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, joka profiloitui voimakkaasti myös Antti Rinteen eron aikaan.

Uusi Suomi haastatteli Saarikkoa hiljattain. Jutussa kerrottiin, miten ,maailma on muuttunut täysin sen jälkeen, kun Saarikko oli viimeksi hallituksessa: ”pääministerin nimi on nyt Sanna Marin, hänen oman puolueensa puheenjohtajana toimii Katri Kulmuni ja päätöksenteko pyörii koronaepidemian ympärillä”.

LUE LISÄÄ:

Nyt on muuttunut taas yksi asia tuosta listasta.

Rinteen-Marinin hallituksen taival on ollut dramaattinen, eikä draaman kaarelle loppua näy.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.