Perussuomalaiset on parantanut asemiaan Ylen puoluegallupissa ja pitää kärkipaikkaa nyt peräti 3,8 prosenttiyksikön kaulalla toisena tulevaan kokoomukseen.

Tuoreen gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt 20,9 prosenttia, kokoomuksen 17,1 prosenttia ja pääministeripuolue sdp:n kannatus 15,6 prosenttia.

Sdp:n kannatus on pudonnut mittauksessa puolueista eniten eli 1,3 prosenttiyksikköä.

Sitä vastoin puheenjohtajan vaihtaminen näkyy positiivisesti keskustan kannatuksessa, joka on nyt 12,8 prosenttia eli 1,2 prosenttiyksikköä viimekertaista enemmän. Lukema on silti edelleen historiallisen huono puolueelle.

Aluepolitiikan puolustajana profiloitunut Katri Kulmuni on ehtinyt johtaa keskustaa pian kuukauden päivät ja kyselyn aineisto on kerätty heti hänen valintansa jälkeen.

Gallupin kaikki muutosluvut mahtuvat virhemarginaalin sisään ja suurimmat muutokset ovat sdp:n ja keskustan kannatusluvuissa. Virhemarginaali on 2 prosenttiyksikköä.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus on pysynyt suunnilleen samana. Vihreitä kannattaa tuoreessa mittauksessa 14,5 prosenttia vasemmistoliittoa 7,9 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen arvioi Ylen tv-uutisissa, että kaikki suuret puolueet vuotavat nyt perussuomalaisiin. Pajusen mukaan on melko harvinaista, että gallup-ykkösellä on näinkin suuri kaula toisena olevaan puolueeseen.

”Perussuomalaisten uusi normaali näyttää vakiintuneen sinne 20 prosenttiyksikön paikkeille ja muut ovat sitten siellä selvästi perässä”, Pajunen sanoi aamun tv-uutisissa.

Pajusen mukaan sdp:stä lähteneet ovat olleet aktiivisessa työiässä olevia ja kohtuullisen hyvin toimeentulevia ihmisiä Ruuhka-Suomesta. Keskusta puolestaan on saanut uusia kannattajia etenkin eläkeläisistä, maaseudulta ja etenkin Oulun seudulta, joka näkyy jopa kokonaiskannatusprosentissa.

Taloustutkimus haastatteli 2 446 ihmistä 9.9–1.10. Puoluekantansa kertoi 1 728 vastaajaa.