Asiantuntijat ja poliitikot ovat reagoineet yllättyneinä keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ilmoitukseen, että hän jatkaa hallitusviisikossa vaikkei olekaan enää ministeri. Kaikki muut hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat myös valtioneuvoston jäseniä lukuun ottamatta sdp:tä, jossa puheenjohtajana on edelleen ex-pääministeri Antti Rinne.

Kulmuni luopui perjantaina valtiovarainministerin salkusta esiintymiskoulutuslaskuista nousseen kohun seurauksena. Keskusta valitsi tänään maanantaina eduskunnan puhemies Matti Vanhasen uudeksi valtiovarainministeriksi.

LUE MYÖS:

Keskustan tiedotustilaisuudessa Kulmuni antoi tosin ymmärtää, että Vanhanen voisi edustaa keskustaa talouteen liittyvissä asioissa. Vanhanen itse sanoi, ettei ryhdy ”viisikon” jäseneksi.

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen sanoo Iltalehdelle pitävänsä järjestelyä perustuslain näkökulmasta ongelmallisena.

Viljasen mukaan sellainen järjestely, jossa valtioneuvostoon kuulumaton henkilö olisi tekemässä hallituksen keskeisiä poliittisia päätöksiä ei ole valtiosäännön mukainen. Hallituksessa päätöksiä tekevien tulee olla sellaisessa asemassa, että eduskunta voi tarvittaessa kohdistaa heihin epäluottamuksesta ja että he toimivat ministerivastuulla, Viljanen sanoo.

Valtiosääntöoikeuden dosentti ja yliopistonlehtori Liisa Nieminen on samoilla linjoilla, mutta toteaa, että esimerkiksi hallituksen iltakoulu on jo eri asia kuin valtioneuvoston päätöksenteko.

”Valtioneuvoston päätöksentekomenettely hyvin muodollista, ei kai tarkoituskaan että Kulmuni valtioneuvoston istuntoihin osallistuisi. Ns. iltakoulu jo eri asia”, Nieminen kommentoi Twitterissä.

Oikeustieteen tohtori, entinen virkamies Timo Viherkenttä ihmettelee niin ikään järjestelyä.

”Näin entisen virkamiehen näkökulmasta tuntuu päätöksenteon kannalta vaativalta sellainen asetelma, jossa hallituksen viisikon jäsen ei ole valtioneuvoston eikä sen tärkeiden valiokuntien jäsen (eikä voine myöskään saada kaikkia asiakirjoja)”, hän tviittaa.

”Aika erikoinen viritelmä, mahdollinen vain poikkeuksellisena aikana”, vastaa tutkija Juho Saari.

”Tämä tuntuu hiukka haastavalta myös kansalaisen ja osin jopa oikeusvaltioperiaatteenkin näkökulmasta. Vaikea tehdä hyviä päätöksiä ja olla itsenäinen toimija vajavaisen tiedon valossa. Elämme koko ajan erikoisempia aikoja!” kommentoi Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja, ex-poliitikko ja ministerinäkin toiminut Suvi-Anne Siimes.