Punaisen lihan kulutus vähentyy Suomessa, mutta hitaasti. Siipikarjan lihaa sen sijaan syödään reippaasti enemmän kuin vertailuvuonna 2010, ilmenee Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tilastojulkistuksesta.

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen samana kuin kahtena edellisenäkin vuonna, 81 kilossa henkeä kohti, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet.

Lihankulutus jakautuu kahtia: punaisen lihan kulutus laskee sianlihan kulutuksen vähentymisen vuoksi, kun taas siipikarjaa kuten broileria syödään yhä enemmän.

Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, mikä näkyy jutun kuvana olevasta graafista. Viime vuonna kasvu oli maltillisempaa kuin aiemmin. Sen kulutus oli 25,6 kiloa henkeä kohti, kasvua melkein kolme prosenttia vuodesta 2017, kun sianlihan kulutus vastaavasti laski saman verran.

”Sianlihan kulutus on laskenut jo kolmen vuoden ajan”, Luonnonvarakeskus kertoo.

Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 19,3 ja sianlihaa 32,5 kiloa henkeä kohti. Naudanlihan kulutus on pysynyt suunnilleen samana edeltävään vuoteen nähden.

Pidemmässä tarkastelussa eli vuosien 2010–2018 välillä sianlihan kulutus on vähentynyt 2,4 prosenttia, kun taas naudanlihan kulutus on hieman kasvanut.

LUE MYÖS: Punaisen lihan myynti laskee – Kesko sanoo sen ääneen: ”Tämä ei ole ohimenevä juttu”

Maidon juonti vähenee edelleen. Maidon kulutus väheni vuonna 2018 lähes viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen: rasvattoman maidon kulutus väheni melkein yhdeksän ja kevytmaidon noin kolme prosenttia. Keskimäärin maitotuotteiden kulutus joko laski hieman tai pysyi ennallaan.

Elintarvikkeiden kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta kotimainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Lihan kokonaiskulutus sisältää myös riistan ja syötävät elimet.